Discriminatie op de huurmarkt

Johan Van Bever
24 april 2023 - 9:21
Discriminatie op de huurmarkt

In opdracht van de Stad Gent werden in totaal 2.663 praktijktesten uitgevoerd op de private huurmarkt. De testen tonen aan dat mensen met migratieachtergrond en rolstoelgebruikers ongelijk behandeld worden, maar ook dat makelaars die al werden getest het beter doen dan nieuwe spelers. Het gros van de discriminatie op de professionele huurmarkt is afkomstig van slechts zeventien makelaars.

Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al dat er discriminatie is op basis van migratieachtergrond en handicap op de Gentse huurmarkt. De Stad liet daarom praktijktesten uitvoeren door Levl vzw, wetenschappelijk onderbouwd door professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), enerzijds om nieuwe discriminatiegronden te testen en anderzijds om nieuwe methodieken aan te wenden, zoals mystery calls. Voor het eerst werd ook de discriminatie van mensen afkomstig uit sub-Saharaans Afrika (Ghana) getest.

Er werden voor rolstoelgebruikers enkel praktijktesten uitgevoerd voor woningen op het gelijkvloers of met een lift. Rolstoelgebruikers die daarnaast nood hadden aan ‘redelijke aanpassingen’ aan de woonst, hadden toch beduidend minder kansen op de huurmarkt. Bij eigenaars krijgen zij in 23 procent van de gevallen geen of een negatief antwoord. Bij makelaars loopt dit percentage op tot 39 procent.

Ook mensen met een migratieachtergrond worden gediscrimineerd. Testpersonen hadden Turks, Slowaaks of Ghanees klinkende namen. Bij makelaars worden mensen met een migratieachtergrond in 18 procent van de gevallen gediscrimineerd. In vorige metingen lag de discriminatie van kandidaten met een Turkse naam door makelaars lager. In 2015 daalde die van 26 procent naar 10 procent, om in 2017 en 2019 op 14 procent te blijven hangen. De evolutie is dus niet hoopgevend.Bij eigenaars loopt de discriminatie van mensen met migratieachtergrond op tot 39 procent.

Laatst gespeeld op Accent

13:48
cover of DIZZEE RASCAL, CALVIN HARRIS AND CHROME with Dance Wiv Me

DIZZEE RASCAL, CALVIN HARRIS AND CHROME

Dance Wiv Me
13:43
cover of BECKY HILL with Disconnect

BECKY HILL

Disconnect
13:39
cover of VAYA CON DIOS with Don

VAYA CON DIOS

Don't Break My Heart
13:36
cover of DESTINY

DESTINY'S CHILD

Independent Women
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.