Duizend geveltuinen

1 juni 2021 - 11:31 | auteur: Johan Van Bever

SOLVA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband van Zuid-Oost-Vlaanderen, lanceert vandaag de campagne #1000geveltuinen. Duizend extra geveltuinen: dat doel hebben heel wat steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen voor ogen aan de start van deze campagne. De deelnemende gemeenten willen hun burgers enthousiasmeren om een geveltuin aan te leggen.  

In Zuid-Oost-Vlaanderen is een geveltuin al toegelaten in Oudenaarde, Maarkedal, Ronse, Zottegem, Herzele, Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Oosterzele en Lede. In Denderleeuw staat het reglement op de gemeenteraad van juni geagendeerd. Ook in Zwalm, Kluisbergen en Haaltert zullen binnenkort geveltuinen mogelijk zijn.

Een geveltuin is een stukje openbare weg beplant met bloemen en (klim)planten. Geveltuinen bieden heel wat voordelen. Voor de aanleg worden tegels uitgebroken, en dat is goed voor de insijpeling van regenwater in de bodem. Geveltuinen geven ook meer kleur aan de buurt, zeker in boomloze straten. Ze maken de seizoenen beter voelbaar en zorgen voor meer natuur. Vogels en insecten vinden er wat lekkers, een nest- of slaapplaats en soortgenoten. ‘s Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat een gevelmuur minder sterk afkoelt, in de zomer houden ze hem lekker koel. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit: ze produceren zuurstof en filteren fijn stof.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

DB Boulevard

Point Of View
10:28

Nienke Goeiemorgen
10:23

LES G.O. CUL-TURE

Darla Dirladada
10:19

Jason Derulo

Take you dancing
10:17

Flemming

Zij wil mij
Bekijk meer platen