Economische uitbuiting in Gent

Johan Van Bever
10 oktober 2020 - 9:32
Economische uitbuiting in Gent

Op woensdag 7 oktober zijn politie- en inspectiediensten binnengevallen in enkele restaurants en privéwoningen van een gezin dat ervan verdacht wordt haar personeel economisch uit te buiten. Er zijn aanwijzingen dat het personeel via arbeidsvergunningen gekoppeld werd aan hun restaurants en slechts een schamele verloning kreeg. Een restaurant op de Vrijdagmarkt in Gent werd verzegeld en twee verdachten werden aangehouden.

De sociale inspectiediensten voerden al enige tijd een onderzoek naar de tewerkstelling van Turkse koks in de restaurants van een familie te Gent.

Uit verklaringen blijkt dat de verdachten in Turkije personeel aantrokken met mooie beloften. Deze kregen dan een Belgische arbeidsvergunning toegekend, gekoppeld aan het restaurant. Het systeem van arbeidsvergunningen, dat in essentie bestaat om de economie en de arbeidsmarkt te ondersteunen, werd hier gebruikt als uitbuitingsmechanisme. Er zijn aanwijzingen dat de voorwaarden niet gerespecteerd werden en de overheidsdiensten misleid werden, onder andere door het aanleveren van foutieve informatie. De werknemers kregen bovendien een zeer schamel loon.

Laatst gespeeld op Accent

09:17
cover of THE BEAUTIFUL SOUTH with Don

THE BEAUTIFUL SOUTH

Don't Marry Her
09:14
cover of GORKI with Soms vraagt een mens zich af

GORKI

Soms vraagt een mens zich af
09:10
cover of DR. ALBAN with Sing Hallelujah!

DR. ALBAN

Sing Hallelujah!
09:07
cover of VANESSA CHINITOR with Like The Wind

VANESSA CHINITOR

Like The Wind
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.