Eerste nationale herdenkingsmoment voor vervolgde heksen

Johan Van Bever
18 november 2023 - 11:47
Eerste nationale herdenkingsmoment voor vervolgde heksen

De lokale besturen van Bever, Dendermonde, Diksmuide, Gavere, Hasselt, Kasterlee, Kruibeke, Laarne, Lier, Nieuwpoort, Vielsalm en Zonnebeke zullen op 25 november in Laarne – naar aanleiding van de actie Orange the world, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes – een engagementsverklaring ondertekenen om rond de herksenvervolgingen in de toekomst verder samen te werken.

25 november is het startschot voor het eerste nationale herdenkingsmoment, een unicum in België. De bedoeling van de lokale besturen is de heksengeschiedenis in onze contreien te verbinden met actuele breed-maatschappelijke thema’s.

Ook de eerste internationale contacten werden gelegd. In Nederland zet men reeds een jaarlijks landelijk heksenherdenkingsmoment op poten op 3 juni Op meer dan 20 plekken waar heksenverbrandingen hebben plaatsgevonden in Nederland, hebben ze met meer dan 800 mensen om 12.00 uur witte bloemen gelegd. In Zwitserland, Duitsland, Noorwegen, IJsland, Spanje en Engeland zijn al monumenten opgericht voor slachtoffers van de heksenvervolging. Sommige regeringen hebben postuum gratie verleend aan de
omgebrachte vrouwen en mannen.

In alle deelnemende Belgische gemeenten met een heksenverleden en/of traditie zal op 25 november, eveneens om 12.00 uur, een oranje actie op touw worden gezet: in Laarne gebeurt dit door een bloemlegging met oranje bloemen aan de vrijheidsboom en het aanstralen van een aantal gebouwen in een oranje licht.

Laatst gespeeld op Accent

21:55
cover of DOM DOLLA with Saving Up

DOM DOLLA

Saving Up
21:51
cover of ANDREW BRIX with Piano Euphoria

ANDREW BRIX

Piano Euphoria
21:49
cover of SAM GREEN FEAT. CARLA MONROE with Jam Inside Your Love

SAM GREEN FEAT. CARLA MONROE

Jam Inside Your Love
21:46
cover of CID & SAGE ARMSTRONG with The Function

CID & SAGE ARMSTRONG

The Function
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.