Eikenprocessierups in de Zandbergen

Gepost door Johan Van Bever op 28 mei 2022 - 15:49

De eikenprocessierups is gespot in de Zandbergen in Wetteren.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder. De soort komt algemeen voor in België. De volwassen rups is grijsgrauw en wordt ongeveer 3,5 cm lang.De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin de rupsen ’s nachts over de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter lang worden. De rups veroorzaakt niet alleen schade aan de eikenbomen.

De eikenprocessierups kan overlast en gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier door de aanwezigheid van vele microscopisch kleine brandharen op de rups. Bovendien vormen ook de brandharen op de vervellingshuidjes die achterblijven in de nesten van de rupsen een risico voor de gezondheid van mens en dier.

De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk (huiduitslag). Ze gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties (slikklachten) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Soms blijkt dat mensen een echte allergische reactie ontwikkeld hebben, zodat klachten veel sneller kunnen optreden.

Ook dieren, zoals honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MARCO MENGONI

Due Vite (EUROVISION 23 ITALY)
06:52

MAROON 5

Memories
06:50

BELLINI

Samba De Janeiro
06:47

ARMAND VAN HELDEN

Wings (I Won't Let You Down)
06:43

COLDPLAY

Every Teardrop Is A Waterfall
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.