Erfgoeddag plaatst evenementen zoals Poëziemarkt’68 in de kijker en verkiest Oogststoet tot eeuwige Wetterse Roem

Fabian Tack
25 april 2018 - 14:11
Erfgoeddag plaatst evenementen zoals Poëziemarkt’68 in de kijker en verkiest Oogststoet tot eeuwige Wetterse Roem

Afgelopen zondag, op 22 april, gooiden 509 erfgoedinstellingen hun deuren open, zo ook in Wetteren. Coördinator Inge Van Damme kwam tekst en uitleg geven bij het thema van dit jaar: ‘Kiezen’ .  En de vertegenwoordigers van de Poëziemarkt ’68, Franky Van de Velde en Niek Doyen kwamen stemmen ronselen voor hun evenement.Uiteindelijk ging de Oogststoet uit Massemen met de eer lopen. 

“We mochten zelf het thema inkleuren en kozen ervoor om hét evenement van de afgelopen decennia te verkiezen.” De gemeente deed een oproep en 21 evenementen schreven zich in. “Een jury bekeek de inschrijvingen en koos er tien evenementen uit.” Die keuze was niet simpel. “Wij weten dat de mensen zich zo inzetten voor de gemeente op een vrijwillige basis en dan is het niet leuk om ze teleur te moeten stellen.” De verkozen tien waren: Carnaval, Derny Festival, De Sessies, Dorp van de Ronde, Kid Rock Festival, Oogststoet Massemen – 60 jaar, Poëziemarkt 1968, Tuin 2012, Vuurstoet & Wetthra – Historisch Massaspel – 70 jaar!

Tentoonstelling

Die tien evenementen kregen sponsoring van de gemeente om zo hun evenement te kunnen promoten. Op de van de verkiezing dag zelf was er ook een tentoonstelling voor de late beslissers. “Op de tentoonstelling stond elk evenement uitgestald, konden stemmen geronseld worden maar evengoed kon je dan de geschiedenis herbeleven. Bij veel evenementen was ik zelfs nog niet geboren.”

Rood potlood

Op Erfgoeddag hoort ook een nostalgische manier van stemmen. “Wij hebben op zolder gezocht naar de oude stemhokjes en ook het fameuze rode potlood bovengehaald. Elke Wetteraar kon komen stemmen in het nieuwe gemeentehuis op Rode Heuvel, ook de kinderen.”

 

Poëziemarkt ’68

Een van de evenementen die de duimen moest leggen voor de Oogststoet was de Poëziemarkt ’68. Niek Doyen en Franky Van de Velde brengen het vijftig jaar later terug onder de aandacht.

Galerie Drieghe

“Op het eind van de jaren 60 was het idee ontstaan in de Wetterse galerie Drieghe van Leo Drieghe. Daar kwamen veel kunstenaars samen zoals Raoul De Keyser, Roger Raveel en Roland Jooris.” In die tijd was men ook bezig met democratisering van de kunst. “De kunst moest dichter bij de mens gebracht worden. Roland Jooris kwam toen op het idee om de poëziemarkt te organiseren met Leo Drieghe.”

Anarchisme

En zo geschiedde, op 8 september 1968. “Tijdens de Poëziemarkt heerste er een ludieke en anarchistische sfeer in het oubollige Wetteren. Er was een stoet, er was muziek, er waren vijftig dichters met bolhoed, er werd een poëzievlag gehesen en de markt zelf ging door op den Dries.”

Bierviltjes

Samen met de nazaten van de familie Drieghe werd besloten om het evenement terug in de kijker te plaatsen. “We hebben de stijl van de poëziemarkt behouden en ons motto werd soberheid siert. Daarom hebben we ook bierviltjes laten drukken met een gedicht van Leo Drieghe op de ene kant en op de andere kant ‘herinnering aan Poëziemarkt ’68.” Die soberheid vertaalde zich in de oplage. “We kozen voor een beperkte oplage, zo kunnen we er een collector’s item van maken.”

De poëziemarkt was niet het grote stemmenkanon maar daar draaide het ook niet om. “We wisten dat we minder kiezers zouden hebben maar we zijn al blij dat het herdacht wordt.”

Laatst gespeeld op Accent

09:33
cover of JENNIFER LOPEZ with Waiting For Tonight

JENNIFER LOPEZ

Waiting For Tonight
09:30
cover of CARDIGANS with Lovefool

CARDIGANS

Lovefool
09:27
cover of AVRIL LAVIGNE with I

AVRIL LAVIGNE

I'm With You
09:22
cover of LIVE with Overcome

LIVE

Overcome
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.