Erfgoedsprokkel Bronnendorp Dikkelvenne voorgesteld

Johan Van Bever
31 juli 2023 - 15:19
Erfgoedsprokkel Bronnendorp Dikkelvenne voorgesteld

in Dikkelvenne werd de 54ste Erfgoedsprokkel voorgesteld. De Erfgoedsprokkels zijn een reeks van de Provincie en geven beknopte cultuurhistorische uitleg over plaatsen in Oost-Vlaanderen. In het bronnendorp Dikkelvenne werd een wandeling uitgestippeld die het verhaal vertelt van de Heilige Christiana. Het Christianadomein bleek de perfecte uitvalbasis voor deze wandeling.

2023 is een feestjaar voor het Christianadomein. Zo is het 400 jaar geleden dat er een nieuwe kerk op ‘de Rotse’ werd gebouwd. Na de instorting van dit gebouw 200 jaar geleden werd weer een nieuwe kerk, de huidige Sint-Petruskerk, opgericht door pastoor Leonardus Van Kerckhove. 130 jaar geleden werd de eerste steen gelegd van de huidige Christianakapel door de kasteelheer van Baudries. Daarnaast is het 100 jaar geleden dat de Christianafontein werd gerealiseerd.

De bron die ontspringt uit de Christianafontein is slechts één van de meer dan zeventig bronnen die Dikkelvenne rijk is. Volgens de legende liet de Heilige Christiana deze bron ontspringen door met haar staf op de rots te tikken. Ze herhaalde deze handeling op tal van andere plaatsen in Dikkelvenne en zo werd het bronnendorp geboren.

De waandelroute van ongeveer drie kilometer brengt je langs verschillende bouwkundige relicten zoals d’Oude Pastorij, de nieuwe pastorie en de Sint-Petruskerk. En uiteraard passeert de route ook langs het prachtige kasteel van Baudries. Dit kasteel was meer dan drie eeuwen lang grotendeels in het bezit van een belangrijke adellijke familie, de Spangen. Hun initialen, DS, staan vermeld op het kruis op de voorgevel van de Christianakapel.

De Erfgoedsprokkel ‘Bronnendorp Dikkelvenne’ vind je gratis in de Christianakapel. De kapel is open elke eerste zondagnamiddag van april tot en met oktober. Je kan de Erfgoedsprokkels ook downloaden via de provinciale website: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels  

Laatst gespeeld op Accent

05:09
cover of JAAP REESEMA with Het Heeft Zo Moeten Zijn

JAAP REESEMA

Het Heeft Zo Moeten Zijn
05:06
cover of BELLE PEREZ with Dime Que Tu Quieres

BELLE PEREZ

Dime Que Tu Quieres
05:03
cover of SON MIEUX with Tell Me More

SON MIEUX

Tell Me More
05:00
cover of FRANCIS MERCIER & MAGIC SYSTEM with Premier Gaou

FRANCIS MERCIER & MAGIC SYSTEM

Premier Gaou
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.