Erfgoedsprokkel Bronnendorp Dikkelvenne voorgesteld

Johan Van Bever
31 juli 2023 - 15:19
Erfgoedsprokkel Bronnendorp Dikkelvenne voorgesteld

in Dikkelvenne werd de 54ste Erfgoedsprokkel voorgesteld. De Erfgoedsprokkels zijn een reeks van de Provincie en geven beknopte cultuurhistorische uitleg over plaatsen in Oost-Vlaanderen. In het bronnendorp Dikkelvenne werd een wandeling uitgestippeld die het verhaal vertelt van de Heilige Christiana. Het Christianadomein bleek de perfecte uitvalbasis voor deze wandeling.

2023 is een feestjaar voor het Christianadomein. Zo is het 400 jaar geleden dat er een nieuwe kerk op ‘de Rotse’ werd gebouwd. Na de instorting van dit gebouw 200 jaar geleden werd weer een nieuwe kerk, de huidige Sint-Petruskerk, opgericht door pastoor Leonardus Van Kerckhove. 130 jaar geleden werd de eerste steen gelegd van de huidige Christianakapel door de kasteelheer van Baudries. Daarnaast is het 100 jaar geleden dat de Christianafontein werd gerealiseerd.

De bron die ontspringt uit de Christianafontein is slechts één van de meer dan zeventig bronnen die Dikkelvenne rijk is. Volgens de legende liet de Heilige Christiana deze bron ontspringen door met haar staf op de rots te tikken. Ze herhaalde deze handeling op tal van andere plaatsen in Dikkelvenne en zo werd het bronnendorp geboren.

De waandelroute van ongeveer drie kilometer brengt je langs verschillende bouwkundige relicten zoals d’Oude Pastorij, de nieuwe pastorie en de Sint-Petruskerk. En uiteraard passeert de route ook langs het prachtige kasteel van Baudries. Dit kasteel was meer dan drie eeuwen lang grotendeels in het bezit van een belangrijke adellijke familie, de Spangen. Hun initialen, DS, staan vermeld op het kruis op de voorgevel van de Christianakapel.

De Erfgoedsprokkel ‘Bronnendorp Dikkelvenne’ vind je gratis in de Christianakapel. De kapel is open elke eerste zondagnamiddag van april tot en met oktober. Je kan de Erfgoedsprokkels ook downloaden via de provinciale website: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels  

Laatst gespeeld op Accent

15:01
cover of ABC with The Look Of Love (Rmx)

ABC

The Look Of Love (Rmx)
14:55
cover of JESSY with Heartbeat

JESSY

Heartbeat
14:52
cover of CUSTOMS with Rex

CUSTOMS

Rex
14:49
cover of B.B. JEROME & THE BANG GANG with Havin

B.B. JEROME & THE BANG GANG

Havin' A Ball Y'All
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.