Erfgoedsprokkel over Parkbos

23 juni 2021 - 15:24 | auteur: Johan Van Bever

De Provincie Oost-Vlaanderen stelt een nieuwe Erfgoedsprokkel voor. De 39ste Erfgoedsprokkel focust op de kastelen Borluut en Grand Noble in Sint-Denijs-Westrem en De Pinte. Het is de eerste in een reeks van drie Erfgoedsprokkels die het erfgoed in het Parkbos belichten. dat is een 1.200 ha grote groenpool ten zuiden van Gent.

Historisch-landschappelijk sluit het gebied aan bij het ‘Scheldeveld’. In de negende eeuw was hier een heel groot woud, maar dit degradeerde tot heide en mager bos.

kasteel Borluut was eerst een omwalde hoeve. Rond 1800 kwam er een ‘huys van plaisance’, dat midden 19de eeuw in handen van de bekende Gentse familie Borluut kwam. 

De wandeling in de Erfgoedsprokkel brengt je van kasteel Borluut langs het vroegere neerhof, een gerenommeerde orchideeënkwekerij, twee andere kastelen en het erfgoed langs de Kortrijksesteenweg. Daarna gaat het naar de ingang van het Parkbos en Kasteel Grand Noble. Ook dit kasteel was eerst een ontginningshoeve en ook hier speelde de Sint-Pietersabdij een belangrijke rol.

De Erfgoedsprokkel wordt deze zomer, zolang de voorraad strekt, gratis gegeven aan elke bezoeker van kasteel Borluut (Kleine Gentstraat, Sint-Denijs-Westrem). Je kan hem ook downloaden van de website van de Provincie: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

BLOC PARTY

The Girls Are Fighting
08:44

DAVID GUETTA VS BENNY BENASSI

Satisfaction
08:41

PHIL COLLINS

Two Hearts
08:37

TOPIC & A7S

Kernkraft 400 (A Better Day)
08:33

ARMIN VAN BUUREN, SOPHIE ELLIS-BEXTOR

Not Giving Up On Love
Bekijk meer platen