Erfgoedsprokkel voor Stoepekapel in Ertvelde

10 juli 2022 - 9:30 | auteur: Johan Van Bever

Voortaan is ook van de Stoepekapel in Ertvelde een Erfgoedsprokkel beschikbaar. De gratis brochure van de Provincie Oost-Vlaanderen brengt de geschiedenis van de kapel in woord en beeld. Ideaal om haar 600ste verjaardag te vieren, want de Stoepekapel bestaat al sinds 1422.

Al honderden jaren lang is Stoepe een bekend bedevaartsoord. De kapel trekt jaarlijks nog steeds tal van bedevaarders aan, die op de zegen hopen van het miraculeuze Mariabeeld. De kapel van Stoepe is ongetwijfeld één van de mooiste van het Meetjesland. Bovendien is ze idyllisch gelegen tussen het groen.

2022 is een speciaal jaar voor de kapelsite, want uit archivalisch onderzoek is gebleken dat de oudste vermelding van deze kapel teruggaat tot minstens 1422. De kapel mag dit jaar dus haar 600-jarig bestaan vieren.

Voor de tekst van de Erfgoedsprokkel stond Bram De Saedeleir in, voorzitter van het Stoepekomitee en tevens kapelbeheerder. Dankzij archiefonderzoek kon het bewijs opgediept worden dat er al een kapel ‘ter stoepe’ bestond in 1422. Hoe die er toen uitzag, weet men vooralsnog niet. Met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s, wordt het belang van deze kapel voor de Meetjeslandse gemeenschap uit de doeken gedaan.

wee jaar geleden lanceerde het Stoepekomitee een oproep om kunstwerken die Stoepekapel als onderwerp hebben, naar de kapel te brengen. De expo, die vanaf 2 juli te bezoeken is, is daar het resultaat van. Vooral schilderijtjes, maar ook tekeningen en etsen, gaande van de jaren 30 van vorige eeuw tot het begin van dit millennium, tonen de kapel in al haar facetten. De tentoonstelling in de kapel loopt nog tot 30 september. De kapel is elke dag open van 9 tot 19 uur.

De Erfgoedsprokkel is gratis te verkrijgen in Stoepekapel en kan ook gedownload worden via de provinciale website www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

TOM GRENNAN

Remind Me
05:09

ELVIS VS JXL

A Little Less Conversation
05:06

CLOUSEAU

Vage Herinnering
05:03

SOPHIE ELLIS-BEXTOR

Hypnotized
04:59

THE STARLINGS

Die Happy
Bekijk meer platen