Eric De Bachere van Brick Planet: “Er zullen er zeggen: ‘Amai dat is veel geld.’, maar als je weet dat de legoblokjes in Denemarken of andere landen rond de €100-€110 per kilo is …”

25 oktober 2019 - 11:28 | auteur: Fabian Tack

Eric De Bachere, uitbater van Brick Planet in Wetteren, heeft onlangs de Sint-Gertrudiskerk nagebouwd. “Ik kreeg vraag van de Sint-Gertrudisvereniging om de kerk na te bouwen voor de 150ste verjaardag ervan.” Aldus de uitbater. 

De man heeft de kerk niet uit het geheugen nagebouwd. “Ik had bouwplannen nodig.” Zegt Eric. “Ik heb die dan laten vergroten op lego-schaal. Op die manier ben ik beginnen berekenen hoeveel stukjes ik nodig had om de kerk tot zijn recht te laten komen.”

De oorspronkelijke kerk is gebouwd op een schaal van 1:150 en de plannen waren op 1:100. “Ik weet niet precies hoe groot mijn kerk is. Ik denk anderhalve meter hoog en 1m20 in de lengte.” Dat zijn natuurlijk veel blokjes: “Ik dacht dat ik 15.000 donkerrode blokjes nodig had, maar uiteindelijk heb ik er maar 10.000 van gebruikt. Met alle andere blokjes erbij, kwam ik op een goede 30.000 blokjes.”

De donkerrode blokken (baksteenblokken), waren vroeger minder makkelijk verkrijgbaar. “Ik heb die speciaal moeten aankopen aan een bepaalde prijs. Nu kan ik ze vrij regulier hebben, maar toch blijft het een speciaal blokje.”

Geen tijd, geen tijd, geen tijd …

Voor projecten van dit kaliber, heb je twee tot drie maanden nodig zodat je elk detail perfect kan uitwerken: “Wij hadden maar één kleine maand.” Vertelt de uitbater van Brick Planet ons. “We hebben  aan speedbuilding moeten doen. Gelukkig was de kerk op een wandelafstand van ons, dus zijn we gewoon gaan kijken voor de kleinere details. Toch zijn we twintig tot dertig keer terug naar de kerk moeten gaan (lacht).  Foto’s trekken, kijken naar de kleuren, …”

Het kostenplaatje

Zo’n grote kerk: 30.000 legoblokjes. Dat brengt natuurlijk een prijkskaartje met zich mee: “Dat was allesbehalve gratis.” Zegt Eric De Bachere. “Dat was zeker ook de afspraak. De kerk is mijn eigendom, maar ik heb ze te koop gezet voor €6.950. Er zullen er zeggen: ‘Amai dat is veel geld.’, maar als je weet dat de legoblokjes in Denemarken of andere landen rond de €100-€110 per kilo is … De kerk weegt ongeveer 60kg. Je betaalt dan eigenlijk puur voor de blokjes en de werkuren krijg je er gratis bij.”

Momenteel heeft de lego-bouwer nog niet echt iets speciaal op het oog: “Ik krijg toch de vraag om het oude gemeentehuis van Wetteren eens na te bouwen.” Aldus de Brick Planet uitbouwer. “Ik zou veel onderdelen van de kerk kunnen recupereren voor dat gemeentehuis. Ik bouw heel graag dingen na die al bestaan. ”

Komt de prins hier naartoe?

Op 2 en 3 november 2019 organiseert Brick Planet lego-beurs in Expo Gowalt, waar de kerk ook te zien zal zijn. “Niet enkel de kerk zal daar tentoongesteld worden, maar ook heel veel andere bouwwerken van andere lego-liefhebbers. Er zal ook een verkoop zijn (nieuw en tweedehands). Voor de kinderen zijn er ook heel wat gelegenheden zijn om te spelen. Zowel springkastelen, als bouwhoeken.” Wie weet is prins Laurent ook van de partij: “Wie weet,” zegt Eric, “hij is al twee keer bij ons op bezoek geweest in de winkel. De eerste keer was tijdens het Sinterklaasfeest. Opeens had de goede Sint iets minder aandacht (lacht). De tweede keer was enkele maanden geleden. Toen is hij iets van Lego Technics komen kopen voor zijn zoon. Hij laat ook altijd op voorhand weten dat hij langskomt met zijn zoon. Het is ook altijd alleen met zijn zoon, wat het een puur vader-zoon moment maakt.”

Beluister het interview hier: 

Tekst: Annelies Greveraars
Interview: Shana Van de Velde en Joery Vergeylen
Foto: Shana Van de Velde

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

AEROSMITH

I Don't Want To Miss A Thing
17:41

MEROL

Gemengde Signalen
17:36

EMINEM

Not Afraid
17:33

POWFU, BEABADOOBEE

Death Bed (Coffee For Your Head)
17:30

MIKA

Yo Yo
Bekijk meer platen