Fietsambassade redt 1.600 onderdelen van afvalberg

Johan Van Bever
23 januari 2024 - 23:47
Fietsambassade redt 1.600 onderdelen van afvalberg

De Fietsambassade heeft vorig jaar 1.600 onderdelen gerecupereerd uit Gentse fietswrakken. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport. Tot 2022 belandden die onderdelen op de afvalberg, nu worden ze gebruikt voor fietsherstel. Het gaat voornamelijk om wielen en naafversnellingen.

Met het recupatelier is afgelopen jaar een nieuwe werking gestart binnen De Fietsambassade. In het atelier werken zo’n negen medewerkers via sociale tewerkstelling, begeleid door twee verantwoordelijken. De medewerkers demonteren oude fietsen en redden zoveel mogelijk nog bruikbare onderdelen van de afvalberg. In 2023 werden op die manier maar liefst 1.600 onderdelen gerecupereerd, zo blijkt uit het jaaroverzicht van De Fietsambassade.

De gerecupereerde onderdelen, voornamelijk wielen en naafversnellingen, worden gebruikt als onderdeel voor fietsherstel in een Fietspunt of door een andere fietshandelaar, of als onderdeel om een geüpcyclede tweedehandsfiets mee te bouwen. Ook particulieren kunnen bepaalde onderdelen, zoals zadels, fietsbellen of -lichten, aankopen in het Fietsendepot.

Laatst gespeeld op Accent

02:30
cover of LAURA TESORO with BAD ain

LAURA TESORO

BAD ain't that BAD
02:27
cover of JESSY with Heartbeat

JESSY

Heartbeat
02:24
cover of IMAGINE DRAGONS with Thunder

IMAGINE DRAGONS

Thunder
02:21
cover of JAN LEYERS with Only your love will do

JAN LEYERS

Only your love will do
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.