Filip Van Beurden geeft lezingen over de Rechtvaardige Rechters en de theorieën rond de schuilplaats: “Het is een hobby om alle theorieën onder de loep te nemen”

Fabian Tack
12 april 2019 - 13:41
Filip Van Beurden geeft lezingen over de Rechtvaardige Rechters en de theorieën rond de schuilplaats: “Het is een hobby om alle theorieën onder de loep te nemen”

De diefstal van het paneel van de Rechtvaardige Rechters in 1934 zorgt nog steeds voor fascinatie bij velen. Ondertussen is het 85 jaar geleden dat het paneel vermist geraakte, maar er zijn nog steeds amateurspeurders die ernaar op zoek zijn. “Ik geef nu al een paar jaar lezingen en ik moet ze constant bijwerken. Er blijven maar hypotheses bijkomen die uitgespit moeten worden.”

Filip Van Beurden laat zich al vele jaren meeslepen door het verhaal van de Rechtvaardige Rechters. “Ik was al langere tijd gefascineerd door de stad Gent en bij mijn opleiding voor stadsgids moest ik op een bepaald moment voor een opdracht over een zelfgekozen kunstwerk vertellen. Als je het over Gentse kunst hebt, denk je meteen aan het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck. Ik ben het werk stap voor stap beginnen analyseren en hoe verder ik kwam, hoe interessanter ik het vond. Dat was dan de start van de zoektocht die ik nu al jaren doe.”

Filip ziet zichzelf niet als een amateur detective, hij gaat zelf niet op zoek naar het paneel en heeft ook geen ambitie om dat ooit te doen. “Ik bekijk de theorieën van anderen met een kritische blik en onderzoek hoe geloofwaardig ze zijn. De hypothese van Marc de Bel was wel opvallend: ik heb zijn boek gelezen en ben ter plaatse alle feiten gaan bekijken, maar ik stel er mij grote vragen bij hoe hij tot die plaats gekomen is.” Filip heeft nog geen theorie gezien die eruit springt qua geloofwaardigheid: “Anders hadden we het paneel wel al gevonden”, lacht hij.

“In 2014 werd de Nacht van de Rechtvaardige Rechters gehouden. Jan De Kesel, de inspecteur bij de Gentse federale politie die de binnenkomende tips onderzoekt, heeft de fascinatie voor de diefstal heel mooi omschreven. Op die avond zei hij dat het verhaal van de Rechtvaardige Rechters als Kuifje voor volwassenen is, doorspekt met de Da Vinci Code en Harry Potter. Het is als het ware een Gents Dan Brown-verhaal.”

Herbeluister hier het volledige interview:

Tekst – Maarten Bockstaele

 

Laatst gespeeld op Accent

04:50
cover of TLC with Dear Lie

TLC

Dear Lie
04:48
cover of MARK AMBOR with Belong Together

MARK AMBOR

Belong Together
04:44
cover of BASTILLE with Of The Night

BASTILLE

Of The Night
04:41
cover of TAYLOR SWIFT FEAT. FLORENCE + THE MACHINE with Florida!!!

TAYLOR SWIFT FEAT. FLORENCE + THE MACHINE

Florida!!!
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.