Financiering voor alzheimermonderzoek UGent

11 maart 2021 - 17:27 | auteur: Johan Van Bever

De Stichting Alzheimer Onderzoek financiert twee onderzoeksprojecten van de UGent voor een totaalbedrag van 500.000 euro.

Professor Roosmarijn Vandenbroucke en professor Jan Gettemans ontvangen elk 250.000 euro voor hun onderzoek naar Alzheimer. De organisatie investeert jaarlijks in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelingsmethoden van de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten.

Op dit moment is er geen medicijn tegen Alzheimer hoewel 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen een vorm van dementie ontwikkelt.

Het onderzoek van professor Roosmarijn Vandenbroucke (faculteit Wetenschappen) richt zich op een nieuwe manier om de zoekte te bestrijden. Het doel is om een multidimensionale immunotherapie te ontwerpen die de volledige kracht van het immuunsysteem (opnieuw) benut om de ziekte van Alzheimer te stoppen of te vertragen.


Het onderzoek van professor Jan Gettemans (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) viseert het apoE4 eiwit dat een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.  Met llama nanobodies wordt geprobeerd de structuur van apoE4 bij te sturen, zodat Alzheimer voorkomen kan worden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

DRAKE

Massive
19:35

SAINT JHN

Roses (Imanbek Remix)
19:32

DANZEL

Time Machines
19:29

SURF MESA, EMILEE

Ily (I Love You Baby)
19:26

FLO RIDA, SAGE THE GEMINI & LOOKAS

G.D.F.R.
Bekijk meer platen