Fonds voor bescherming Vogelopvangcentrum

Johan Van Bever
2 december 2023 - 12:45
Fonds voor bescherming Vogelopvangcentrum

Het lokaal bestuur wil de werking van het opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke verzekeren door de oprichting van een fonds bij de Koning Boudewijnstichting. Ook de andere gemeenten in het werkingsgebied worden gevraagd om bij te dragen.

Lokaal bestuur Merelbeke keurde begin ’23 reeds een resolutie goed over het behoud van het VOC Merelbeke. Het opvangcentrum voor Vogels & Wilde Dieren in Merelbeke, actief sinds 1982, vangt jaarlijks ongeveer 7000 wilde dieren op met als doel deze na herstel terug in de natuur te plaatsen. De oorzaken van opname zijn van uiteenlopende aard: slachtoffers van hoogspanningskabels en verkeer, jachtmisbruiken, botulisme en andere vergiftigingen, geroofde of uit het nest gevallen jongen, stookolieslachtoffers, in beslag genomen vogels op basis van de wet op de vogelbescherming enz…

Lokaal bestuur Merelbeke vindt dat een goed functionerend VOC in de rand van Gent een absolute noodzaak is. Om de werking van het VOC te garanderen, is een samenwerking tussen de lokale besturen uit het werkingsgebied, provinciebestuur en Vlaamse overheid (ANB) noodzakelijk. Enkel met een gezamenlijke inspanning kan de toekomst van het VOC, dat een bovenlokale rol heeft, gegarandeerd worden.

Schepen De Keukelaere is tevreden met dit initiatief: “Er is door de jaren heel wat kennis opgebouwd bij personeel en vrijwilligers van het VOC. Hun inzet en engagement zijn bewonderenswaardig. Een gebrek aan werkingsmiddelen en een ongeschikte locatie mag dit niet doen verloren gaan.”

Om op lange termijn het VOC te verzekeren van de nodige financiële middelen heeft lokaal bestuur Merelbeke, naast haar eigen inbreng van 0,25 euro per inwoner en per jaar, de andere gemeenten binnen het werkingsgebied van het opvangcentrum aangeschreven met de vraag om financieel mee hun verantwoordelijkheid te nemen. Alleen op die manier kunnen we samen de bovenlokale taak van het VOC-Merelbeke bestendigen. 

Om deze toekomstige middelen op een transparante en onafhankelijke manier te beheren werd een overeenkomst afgesloten met de Koning Boudewijnstichting ter oprichting van een fonds ten voordele van het VOC Merelbeke.

Laatst gespeeld op Accent

06:48
cover of RED HOT CHILI PEPPERS with Snow ((Hey Oh))

RED HOT CHILI PEPPERS

Snow ((Hey Oh))
06:45
cover of Georgia Ku with A Little More Lost

Georgia Ku

A Little More Lost
06:42
cover of STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM with Descontrol (Outta Control)

STEPHEN OAKS & NILS VAN ZANDT & IWARO FEAT. NICKY JAM

Descontrol (Outta Control)
06:39
cover of CASCADA with Ain

CASCADA

Ain't No Mountain High Enough
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.