Gedenkplaat voor heksen in Prinsenhof

Johan Van Bever
9 november 2023 - 9:09
Gedenkplaat voor heksen in Prinsenhof

Aan de Donkere Poort in het Prinsenhof is een gedenkplaat onthuld met de namen van in Gent vervolgde heksen. Op die manier wil de Stad de slachtoffers uit het verleden niet alleen eerherstel schenken, maar tegelijk ook oproepen tot verdraagzaamheid.

De Stad Gent heeft samen met Dr. Jonas Roelens (Universiteit Gent) en historica Maartje van der Laak talrijke procesdossiers uit archieven en bibliotheken doorgenomen en deze verwerkt tot een verhaal dat meer duiding geeft bij de heksenvervolging in de Zuidelijke Nederlanden en Gent. In de periode 1364 tot 1713 zijn in Gent minstens 44 vrouwen en 15 mannen als heks beschuldigd. De slachtoffers van heksenvervolging in Gent krijgen nu, vierhonderd jaar later, eerherstel.

De nieuwe gedenkplaat met de namen voor de slachtoffers is bevestigd aan een muur vlak bij de Donkere Poort, een voormalig poortgebouw van het Prinsenhof. Onder de poort hangen nu al de namen van de Gentenaars die ten tijde van Keizer Karel werden onthoofd of op de brandstapel terechtkwamen. De gedenkplaat voor de slachtoffers van heksenvervolging hangt aan de naburige muur van CAW Oost-Vlaanderen, dat al vele jaren de daklozenopvang in Gent verzorgt.

Laatst gespeeld op Accent

11:22
cover of DUA LIPA with Training Season

DUA LIPA

Training Season
11:16
cover of KIM WILDE with Chequered Love

KIM WILDE

Chequered Love
11:14
cover of ROBIN SCHULZ X TIMMY TRUMPET X KOPPY with All The Things She Said

ROBIN SCHULZ X TIMMY TRUMPET X KOPPY

All The Things She Said
11:09
cover of GREEN DAY with Wake Me up When September Ends

GREEN DAY

Wake Me up When September Ends
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.