“Geef het Maria Hendrikaplein terug”

Johan Van Bever
6 januari 2024 - 15:09
“Geef het Maria Hendrikaplein terug”

Vrijwilligers van Gents MilieuFront telden zaterdag 6 januari bijna duizend fietsenstallingen te weinig rondom station Gent-Sint-Pieters. Daardoor staat onder meer het Koningin Maria Hendrikaplein ontoegankelijk vol met fietsen.

GMF vraagt de NMBS en Stad Gent om de koningin haar plein terug te geven: voorzie voldoende stallingen voor het aantal fietsen zodat het plein in eer hersteld wordt.

GMF telde 12.872 aantal fietsen en slechts 12.140 (gratis) parkeerplaatsen voor fietsen. Dat is nog steeds een kloof in vergelijking met de vorige telactie in december 2022, toen weliswaar in een drukkere periode buiten de vakantie. Al 20 jaar tellen vrijwilligers de kloof tussen het aantal fietsen en het aantal plaatsen. Het aantal fietsen rondom het station stijgt elk jaar en het aantal stallingen stijgt ook maar neemt niet snel genoeg toe.

Op het Maria Hendrikaplein telden vrijwilligers van Gents MilieuFront 1.082 fietsen in de 420 voorziene plaatsen onder de beschermde platanen op het plein, dus bijna 2,5 meer fietsen dan plaatsen. Volgens de gangbare normen is een fietsenstalling volzet als 80% van de plaatsen bezet zijn. Boven dat percentage stijgt het risico op fout geparkeerde fietsen aanzienlijk. Die zijn bijzonder hinderlijk en gevaarlijk voor voetgangers, rolstoelgebruikers en slechtzienden.

Laatst gespeeld op Accent

02:35
cover of JUSTIN BIEBER, BENNY BLANCO with Lonely

JUSTIN BIEBER, BENNY BLANCO

Lonely
02:33
cover of JAZZY with NRG

JAZZY

NRG
02:30
cover of LAURA TESORO with BAD ain

LAURA TESORO

BAD ain't that BAD
02:27
cover of JESSY with Heartbeat

JESSY

Heartbeat
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.