Geen gemeentefusie voor Wetteren

Johan Van Bever
20 juni 2023 - 9:46
Geen gemeentefusie voor Wetteren

Na een doorgedreven individueel vooronderzoek naar mogelijke fusies, beslist Lokaal Bestuur Wetteren om deze legislatuur geen stappen meer te zetten richting een fusie. Het lokaal bestuur geeft op dit moment prioriteit aan het lopende veranderingstraject en op de regiovorming voor een efficiënter regionaal beleid. Lokaal Bestuur Wetteren houdt wel de deur open voor mogelijke fusiekansen in de toekomst.

Wetteren zal deze legislatuur geen verdere stappen ondernemen richting een mogelijke fusie. Uitvoerig onderzoek toont aan dat Wetteren een uniek profiel heeft binnen de directe omgeving, met andere en meer stedelijke uitdagingen dan de randgemeenten. Elke mogelijke fusie voor Wetteren zal eerder gebaseerd zijn op een complementair aanbod in plaats van een gelijkaardig profiel.

Het vooronderzoek toonde aan dat een fusie tegen volgende legislatuur moeilijk te verwezenlijken valt. De gevolgen van de covid-pandemie, inflatie en de energiecrisis lieten ook sporen na voor de financiële draagkracht van de organisatie. Lokaal Bestuur Wetteren beslist dan ook om eerst voor eigen deur te vegen alvorens de hand te reiken aan andere gemeenten. In functie hiervan heeft het lokaal bestuur een veranderingstraject en een focusoefening opgestart. Waar de financiële fusiebonus een éénmalige injectie geeft, beoogt het lokaal bestuur met dit traject meer duurzame effecten op middellange en lange termijn.

De deadline van 31 december 2023 is in de praktijk ook niet meer haalbaar. Niet alleen door de complexiteit van een fusie, maar ook omdat de buurgemeenten weinig animo tonen. Uit gesprekken met de buurgemeenten kwam weinig enthousiasme naar buiten voor een fusie tegen de volgende legislatuur. Enkel de spiegelgemeenteraad in Wichelen zag een fusie met Wetteren als mogelijk scenario, met toevoeging van Laarne als derde gemeente.

Laatst gespeeld op Accent

18:48
cover of DJ BOBO with Let the Dream Come True

DJ BOBO

Let the Dream Come True
18:43
cover of COOLIO, 40 THEVZ with C U When U Get There

COOLIO, 40 THEVZ

C U When U Get There
18:37
cover of CRYSTAL WATERS with Makin

CRYSTAL WATERS

Makin' Happy
18:30
cover of SHA-NA with Ademloos

SHA-NA

Ademloos
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.