Geen onvergunde publiciteit meer langs Kortrijksesteenweg

Johan Van Bever
31 januari 2020 - 13:18
Geen onvergunde publiciteit meer langs Kortrijksesteenweg

Sint-Martens-Latem gaat voortaan de stedenbouwkundige regels in de gemeente strenger handhaven, vooral in de strijd tegen onvergunde publiciteit langsheen de steenweg.

In december werd een beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening goedgekeurd en tegelijk werd een gemeentelijke inspecteur aangesteld die dit plan zal uitvoeren. tegelijk werden de principes vernieuwd en een visie vastgelegd. Hierin zijn de publiciteitsborden een belangrijk element. Het aanpakken van de onvergunde publiciteit langs de Kortrijksesteenweg was een absolute noodzaak geworden. Vele oudere woningen worden gesloopt om plaats te maken voor commerciële of dienstverlenende functies. Deze ondernemers plaatsen publiciteit in de vorm van onder meer vlaggen, banners, lichtreclames en plakkaten. Al deze publiciteit is steeds vergunningsplichtig, maar slechts zelden werd een vergunning aangevraagd of verkregen.

De grote aangroei van deze reclameobjecten zorgt voor verkeersonveilige situaties doordat weggebruikers afgeleid worden. Bovendien zorgt het voor een wanordelijk straatbeeld. Tot slot leidt het ook tot oneerlijke concurrentie, doordat de onvergunde publiciteit nadelig werkt ten aanzien van ondernemers die zich wel aan de stedenbouwkundige regels houden, of wordt vergunde publiciteit niet meer zichtbaar.

Om die reden werd een soort van ‘inventaris’ gemaakt en werden de ondernemers aangeschreven. Gelijktijdig werd gevraagd om vrijwillig de onvergunbare constructies te verwijderen. Deze oproep werd in zeer grote mate opgevolgd. Bovendien engageert de gemeente zich om voor iedere site die op vrijwillige basis tot een vergunde situatie komt, een schenking van 50 euro te doen aan een goed doel. De boodschap werd ook gegeven dat de gemeente maximaal wil regulariseren waar dit kan.

Laatst gespeeld op Accent

19:19
cover of SINGA with The Night Train

SINGA

The Night Train
19:16
cover of SOUTHSIDE SPINNERS with Luvstruck

SOUTHSIDE SPINNERS

Luvstruck
19:13
cover of SOLARDO & JOSHWA with VIP Business

SOLARDO & JOSHWA

VIP Business
19:10
cover of SYLVER with When The Rain Begins To Fall.

SYLVER

When The Rain Begins To Fall.
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.