Luister Live

Geen onvergunde publiciteit meer langs Kortrijksesteenweg

- 31 januari 2020 - 13:18

Sint-Martens-Latem gaat voortaan de stedenbouwkundige regels in de gemeente strenger handhaven, vooral in de strijd tegen onvergunde publiciteit langsheen de steenweg.

In december werd een beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening goedgekeurd en tegelijk werd een gemeentelijke inspecteur aangesteld die dit plan zal uitvoeren. tegelijk werden de principes vernieuwd en een visie vastgelegd. Hierin zijn de publiciteitsborden een belangrijk element. Het aanpakken van de onvergunde publiciteit langs de Kortrijksesteenweg was een absolute noodzaak geworden. Vele oudere woningen worden gesloopt om plaats te maken voor commerciële of dienstverlenende functies. Deze ondernemers plaatsen publiciteit in de vorm van onder meer vlaggen, banners, lichtreclames en plakkaten. Al deze publiciteit is steeds vergunningsplichtig, maar slechts zelden werd een vergunning aangevraagd of verkregen.

De grote aangroei van deze reclameobjecten zorgt voor verkeersonveilige situaties doordat weggebruikers afgeleid worden. Bovendien zorgt het voor een wanordelijk straatbeeld. Tot slot leidt het ook tot oneerlijke concurrentie, doordat de onvergunde publiciteit nadelig werkt ten aanzien van ondernemers die zich wel aan de stedenbouwkundige regels houden, of wordt vergunde publiciteit niet meer zichtbaar.

Om die reden werd een soort van ‘inventaris’ gemaakt en werden de ondernemers aangeschreven. Gelijktijdig werd gevraagd om vrijwillig de onvergunbare constructies te verwijderen. Deze oproep werd in zeer grote mate opgevolgd. Bovendien engageert de gemeente zich om voor iedere site die op vrijwillige basis tot een vergunde situatie komt, een schenking van 50 euro te doen aan een goed doel. De boodschap werd ook gegeven dat de gemeente maximaal wil regulariseren waar dit kan.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Guns 'n' Roses

Knockin' on Heaven's Door
19:11

Waterboys

The whole of the moon
19:08

Hooverphonic

Thinking about you
19:05

Kylie Minogue

Give Me Just A Little More Time
19:01

Level 42

Hot water