Gent: Apotheek Baetsle is voortaan een monument

Johan Van Bever
27 februari 2020 - 16:11
Gent: Apotheek Baetsle is voortaan een monument

De vroegere Apotheek Baetslé aan de Koningin Elisabethlaan in Gent is voortaan definitief beschermd als monument.  Dat heeft Vlaams minister van Ontroerend Erfgoed Matthias Diependaele laten weten.

Het is een prachtige burgerlijke woning uit het begin van de twintigste eeuw. De apotheek zelf en de eerste verdieping zijn rijkelijk ingericht. De glasramen en muurschilderingen maken van dit pand een belle epoque pareltje. De mooie herbestemming als boekenwinkel-koffiehuis zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van het interieur op de benedenverdieping.

Apotheek Baetslé heeft een historische waarde als traditionele ambachtelijke apotheek zoals die gebouwd werd vanaf het midden van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog. Dit vertaalt zich in de aanwezigheid van zowel een verkoop- als bereidingsruimte. Apotheken behoren tot de oudste instellingen en openbare ruimten van de Europese stadscultuur.

Het gebouw heeft een hoge architecturale waarde als belle époque woonwinkelhuis in beaux-artsstijl. In het hoofdvolume bevinden zich op de begane grond de commerciële ruimtes. De woonvertrekken bevinden zich boven en zijn toegankelijk via een afzonderlijke ingang op de begane grond. De dienstruimtes situeerden zich in de achterbouw. Ook de bijhorende inrichting van het woongedeelte bleef bewaard.

De artistieke waarde van het pand berust in de eerste plaats op de inbreng van de schilder Constant-Prosper Hoste (1873-1917) die bekend staat omwille van zijn academische maar technisch kwalitatieve realisaties. De twee grisailleschilderingen in de verkoopruimte, het ontwerp van de twee glasramen voor de deuren van de bereidingsruimte naar de veranda, het portret van Frans De Potter in de veranda en het schilderij in de woonkamer zijn de enige gekende interieurdecoraties van zijn hand.

Laatst gespeeld op Accent

14:23
cover of PAUL WOOLFORD, LEWIS THOMPSON, MNCK with 16 Again

PAUL WOOLFORD, LEWIS THOMPSON, MNCK

16 Again
14:18
cover of PARADISIO with Un Clima Ideal

PARADISIO

Un Clima Ideal
14:15
cover of DAWN PENN with You Don

DAWN PENN

You Don't Love Me (No, No, No)
14:12
cover of MARTIN GARRIX & LLOYISO with Real Love

MARTIN GARRIX & LLOYISO

Real Love
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.