Gent: Apotheek Baetsle is voortaan een monument

27 februari 2020 - 16:11 | auteur: Johan Van Bever

De vroegere Apotheek Baetslé aan de Koningin Elisabethlaan in Gent is voortaan definitief beschermd als monument.  Dat heeft Vlaams minister van Ontroerend Erfgoed Matthias Diependaele laten weten.

Het is een prachtige burgerlijke woning uit het begin van de twintigste eeuw. De apotheek zelf en de eerste verdieping zijn rijkelijk ingericht. De glasramen en muurschilderingen maken van dit pand een belle epoque pareltje. De mooie herbestemming als boekenwinkel-koffiehuis zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van het interieur op de benedenverdieping.

Apotheek Baetslé heeft een historische waarde als traditionele ambachtelijke apotheek zoals die gebouwd werd vanaf het midden van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog. Dit vertaalt zich in de aanwezigheid van zowel een verkoop- als bereidingsruimte. Apotheken behoren tot de oudste instellingen en openbare ruimten van de Europese stadscultuur.

Het gebouw heeft een hoge architecturale waarde als belle époque woonwinkelhuis in beaux-artsstijl. In het hoofdvolume bevinden zich op de begane grond de commerciële ruimtes. De woonvertrekken bevinden zich boven en zijn toegankelijk via een afzonderlijke ingang op de begane grond. De dienstruimtes situeerden zich in de achterbouw. Ook de bijhorende inrichting van het woongedeelte bleef bewaard.

De artistieke waarde van het pand berust in de eerste plaats op de inbreng van de schilder Constant-Prosper Hoste (1873-1917) die bekend staat omwille van zijn academische maar technisch kwalitatieve realisaties. De twee grisailleschilderingen in de verkoopruimte, het ontwerp van de twee glasramen voor de deuren van de bereidingsruimte naar de veranda, het portret van Frans De Potter in de veranda en het schilderij in de woonkamer zijn de enige gekende interieurdecoraties van zijn hand.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

YAEL NAIM

New Soul
14:42

DANZEL

Time Machines
14:39

HENRI PFR, RAPHAELLA

Until The End
14:35

DUA LIPA

Love Again
14:31

GAYLE

Abcdefu
Bekijk meer platen