Gent heeft actieplan vuurwerk

Johan Van Bever
13 november 2023 - 9:08
Gent heeft actieplan vuurwerk

Met de eindejaarsperiode in aantocht heeft de Stad Gent een actieplan klaar rond vuurwerk en bommetjes. De Stad werkt daarvoor samen met de Gentse politie, de brandweerzone en het middenveld. Het plan zet sterk in op het bewustmaken van de gevaren van vuurwerk en bommetjes, en bestaat uit een bezitsverbod en de inzet van tijdelijke, vaste camera’s.

Uit verschillende Gentse wijken komen er jaarlijks veel klachten van Gentenaars over particulier vuurwerk dat in hun buurt wordt afgestoken. Het verstoort de nachtrust, zorgt voor angstige huisdieren en brengt ook de openbare veiligheid in het gedrang. Bovendien merkt de politie dat vuurwerk steeds vroeger op het jaar en steeds vaker wordt afgeschoten. Het gebruikte vuurwerk wordt ook steeds krachtiger.

Omwille van het toenemende gevaar en de overlast is er nu een nieuw actieplan. Dat zet in de eerste plaats in op preventie. Medewerkers van vzw Jong gingen met jongeren aan de slag en werkten aan een campagne rond het gevaar van bommetjes en vuurwerk. Centraal staat de film ‘Verknal het niet’, gemaakt voor en door de jongeren. Hierin spreken jongeren en professionals zich uit over de gevaren van vuurwerk en bommetjes, voor zichzelf maar ook voor de buurt.

Via een nieuwe politieverordening wordt van 15 oktober tot en met 31 januari ook het bezit van vuurwerk of pyrotechnisch materiaal voortaan verboden in de openbare ruimte, en dit van 18 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s morgens. Dat verbod is niet van toepassing op professionelen. Deze info wordt ook mee verspreid door sleutelfiguren in de wijken.

Als minderjarige jongeren toch tegen de lamp lopen, kunnen ze bij een GAS-boete kiezen voor een alternatief traject in plaats van een geldboete. Als alternatief worden die jongeren ingezet bij de brandweer of krijgen ze de kans om zich in te spannen in de nieuwe campagnemomenten volgend jaar.

Daarnaast zal de politie ook verhoogd toezicht houden in wijken die gevoelig bleken voor overlast door bommetjes en vuurwerk. Voor het eerst worden er hiervoor ook drie tijdelijke camera’s ingezet.

Alleen op oudejaar tussen middernacht en 1 uur is vuurwerk toegelaten. Bommetjes en ander knalvuurwerk blijven altijd verboden.

Laatst gespeeld op Accent

19:24
cover of JENS LISSAT with Brothers on Acid & Sisters in Love

JENS LISSAT

Brothers on Acid & Sisters in Love
19:21
cover of ATB with The Summer

ATB

The Summer
19:18
cover of BECKY HILL with Outside Of Love

BECKY HILL

Outside Of Love
19:15
cover of ARMIN VAN BUUREN with Reflexion (asot 2023 Anthem)

ARMIN VAN BUUREN

Reflexion (asot 2023 Anthem)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.