Luister Live

Gent Jazz keert terug naar Gravensteen

13 april 2021 - 10:57

Op de kop af twintig jaar nadat het festival er het daglicht zag, neemt Gent Jazz opnieuw zijn intrek in het Gravensteen. Met de Stad Gent is hierover een overeenkomst gesloten tot 2035.

Het festival heette toen nog Blue Note Festival en het vond ook nog middenin de Gentse Feesten plaats. Het begon in het eerste weekend van de feesten, eindigde in het tweede, en voor het avontuurlijkere werk werd uitgeweken naar het Gravensteen. Sindsdien verschoof Gent Jazz naar begin juli en vond het exclusief plaats op de Bijlokesite.

Maar door de aanhoudende coronacrisis was het festival voor deze zomer op zoek naar een locatie waar het de bezoekersstromen meer kan controleren, zonder iets af te doen aan het authentieke karakter en de gezelligheid van het festival.

Al snel werd door de stad opnieuw het Gravensteen naar voren geschoven. Als tijdelijke oplossing. “Maar toen we met de betrokken diensten rond de tafel gingen zitten,” vertelt Gent Jazz-directeur Bertrand Flamang, “groeide een ambitieuzer plan en werden ook de architecten van het nieuwe Gravensteen erbij betrokken.

De 20ste editie, die deze zomer plaatsvindt, zal vanzelfsprekend nog eerder bescheiden zijn in omvang. Corona is nog niet gaan liggen en de werken aan het Gravensteen moeten nog beginnen. Maar vanaf 2023 moet het binnenplein van het Gravensteen plaats bieden aan 3.500 concertgangers, met plaats voor nog eens 500 VIP-bezoekers op het dak.

Daarnaast zullen de drank- en eetstanden netjes in de muur rond het binnenplein worden ingekapseld. Aan de kant van de ruïne komt dan weer een tweede podium.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

pitbull

fun (met Chris Brown)
08:50

Soulsister

Through Before We Started
08:45

Hooverphonic

Wrong place
08:40

Joe Jackson

Breaking us in two
08:34

Clouseau

En Dans