Gent pleit voor klassiek statiegeldsysteem

Johan Van Bever
23 december 2023 - 13:44
Gent pleit voor klassiek statiegeldsysteem

Het Gentse stadsbestuur pleit voor een klassiek statiegeldsysteem, en dat ten laatste in 2025. In tegenstelling tot een digitaal systeem legt een klassiek systeem de verantwoordelijkheid bij de producent, en niet bij de consument. In een brief aan de Vlaamse overheid verduidelijkt het stadsbestuur zijn standpunt.

De Vlaamse overheid wil in de strijd tegen zwerfvuil statiegeld invoeren op blikjes en plastic flessen. Of dat met een klassiek dan wel met een digitaal systeem gebeurt, wordt nog dit jaar beslist. Gent, sinds 2018 lid van de statiegeldalliantie, pleit in een brief aan de Vlaamse overheid voor een klassiek systeem. Een systeem dat werkt, niemand uitsluit, de stadsorganisatie niet op kosten jaagt en geen onnodige ruimte inneemt.

Zo’n systeem moet de verantwoordelijkheid bij de producent leggen en mag de kosten niet afwentelen op de consument. Het systeem moet eenvoudig, helder en bruikbaar zijn voor iedereen, en mag ook geen druk leggen op het openbaar domein. Zo is ruimte opofferen voor extra vuilnisbakken voor pmd-afval een verkeerde keuze.

De drie proefprojecten van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) om een digitaal systeem te onderzoeken, zijn volgens de Stad Gent bovendien niet te rijmen met de Gentse context. De schaal is te klein, er werden te weinig doelgroepen betrokken en er werd geen rekening gehouden met de uitdagingen van een centrumstad.

Laatst gespeeld op Accent

06:02
cover of LOST FREQUENCIES with Rise

LOST FREQUENCIES

Rise
05:59
cover of LINKIN PARK with Friendly Fire

LINKIN PARK

Friendly Fire
05:56
cover of ALICIA CRETI with Going Down

ALICIA CRETI

Going Down
05:53
cover of MENTISSA with Mamma Mia

MENTISSA

Mamma Mia
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.