Gent streeft naar emissievrije logistiek

Johan Van Bever
23 september 2023 - 18:47
Gent streeft naar emissievrije logistiek

Met een nieuw plan mikt de Stad Gent als een van de eerste steden in Vlaanderen op een emissievrije logistiek in de binnenstad tegen 2030. Wie binnen de R40 leveringen doet, zal dat vanaf dan dus zoveel mogelijk uitstootvrij moeten doen. De Stad start zelf ook met enkele initiatieven.

In het ‘Plan Stedelijke Logistiek’ stelt de Stad een duidelijke ambitie tegen 2030: een stadslogistiek die binnen de R40 zoveel mogelijk uitstootvrij is. Omdat de ene logistieke stroom de andere niet is, wordt het plan gefaseerd ingevoerd. Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder het type voertuig en de logistieke stroom. Zo verloopt bouwlogistiek met veel zwaardere voertuigen dan pakjeslevering.

Per week worden zo’n 7.000 ton goederen de R40 binnengebracht via 40.000 ritten van bestel- en vrachtwagens, bouwlogistiek niet meegerekend. Dagelijks worden 10.000 tot 20.000 pakjes geleverd in de binnenstad.

De aanpak focust niet alleen op duurzame voertuigen, maar ook op het verminderen van goederenstromen via bundeling. Andere focuspunten zijn een betere belevering naar handelaars, ruimte voor logistiek en een meer uitgewerkte minder hinder-aanpak bij werken.

In het kader van het plan opende de Stad deze week al een minihub aan de Ham. PostNL gebruikt die hub om van daaruit leveringen binnen de R40 met vrachtfietsen te doen. Een tweede initiatief situeert zich aan het voormalige FNAC-gebouw. Daar worden binnenkort bouwmaterialen geleverd via het water.

Laatst gespeeld op Accent

06:10
cover of Vintage Culture, Maverick Sabre & Tom Breu with Weak

Vintage Culture, Maverick Sabre & Tom Breu

Weak
06:07
cover of A1 with Caught In The Middle

A1

Caught In The Middle
06:04
cover of GLINTS with So Sorry feat. Blu Samu (Radio Edit)

GLINTS

So Sorry feat. Blu Samu (Radio Edit)
06:01
cover of KALEEN with We Will Rave

KALEEN

We Will Rave
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.