Gent: Verdeeld Vlaams advies voor Sint-Annakerk

Johan Van Bever
15 februari 2021 - 16:07
Gent: Verdeeld Vlaams advies voor Sint-Annakerk

Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele gaat, na de restauratieplannen voor het Gravensteen, nu ook in dialoog over de plannen om van de Sint-Annakerk in Gent een vestiging van Delhaize te maken.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed gaf intussen een genuanceerd advies over de omgevingsvergunning voor de werken aan de Sint-Annakerk. Het advies is gedeeltelijk gunstig maar ook gedeeltelijk ongunstig. De belangrijkste bezorgdheden bij het huidige voorstel zijn het verdwijnen van zes van de negen altaren en de aanpak van het doksaal. Om te zorgen dat er geen tijd verloren gaat, nodigt de minister alle betrokkenen uit om rond de tafel te gaan zitten, met het oog op een waardevolle herbestemming van de kerk.

De stad Gent zal vóór de zomer van 2021 een beslissing nemen omtrent de vergunning. De minister zou het persoonlijk erg op prijs stellen mocht dat beslissingsproces niet afgewacht worden. Daarom heeft hij zijn agentschap gevraagd om  voorafgaand in dialoog te gaan over deze bezorgdheden en samen een oplossing te zoeken waarin alle partijen zich kunnen vinden.  De kerk staat al jaren leeg. Enkel door onroerend erfgoed te gebruiken blijft het relevant.

De Sint-Annakerk werd al in 1980 beschermd omwille van haar kunsthistorische waarde. De Sint-Annakerk is in Vlaanderen een uniek voorbeeld van de ‘Rundbogenstil’, een eclectische mix van Byzantijnse, Romaanse en Gotische stijlen. Het was één van de eerste kerken uit die periode die beschermd werd. De kerk en haar omgeving zijn ook beschermd als stadsgezicht. 

Laatst gespeeld op Accent

17:14
cover of TROYE SIVAN with One Of Your Girls

TROYE SIVAN

One Of Your Girls
17:10
cover of SUZAN & FREEK with Goud

SUZAN & FREEK

Goud
17:07
cover of GUSTAPH with Already Know

GUSTAPH

Already Know
17:01
cover of NATALIA with Ridin

NATALIA

Ridin' By
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.