Gent blijft groeien en wordt ook diverser. Dat bevestigt een rapport over Gentse verhuisbewegingen van 2018 tot 2022. Er komen nog steeds meer mensen in Gent wonen dan er vertrekken. De laatste vijf jaar zijn er om precies te zijn 3.864 meer mensen naar Gent verhuisd dan er weggetrokken zijn.
an al wie de laatste vijf jaar in Gent kwam wonen, komt 33,7 procent uit Oost-Vlaanderen, en dan vooral uit de Gentse buurgemeenten. Ook West-Vlamingen komen nog steeds graag in Gent wonen: 12,1 procent van de nieuwe Gentenaars komt uit die provincie.
Ook wat betreft Gentenaars die de stad verlaten, blijven de trends ongeveer gelijk. Gentenaars die vertrekken, verhuizen nog steeds vooral naar de gemeenten rond het Gentse. In de top 5 van de meest populaire gemeenten staan Evergem, Destelbergen, Merelbeke, Deinze en Lievegem.
Van de mensen die de laatste vijf jaar naar Gent verhuisden, komt 41,2 procent uit het buitenland. Dat is een stijging tegenover de periode 2013-2017, toen het om 37,5 procent ging. Die stijging van 3,7 procent is deels toe te schrijven aan de instroom van Oekraïners (1,5 procent) sinds de start van de oorlog. Op 1 januari 2023 telde Gent 1.391 personen met de Oekraïense nationaliteit. Daarmee staat Oekraïne nu op de tweede plaats, na Bulgarije en voor Afghanistan, Roemenië en Spanje, die de top 5 vervolledigen.