Goede punten voor vierkant groen

Johan Van Bever
21 maart 2023 - 23:19
Goede punten voor vierkant groen

Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de fietsers en 62 procent van de voetgangers vinden dat het kruispunt Grondwetlaan-Visitatiestraat een pak veiliger is dankzij ‘vierkant groen’. De wachttijden voor voetgangers en fietsers zijn hetzelfde, autobestuurders wachten gemiddeld 30 seconden extra.

Sinds juli 2022 wordt er op het kruispunt Grondwetlaan-Visitatiestraat in Sint-Amandsberg gewerkt met vierkant groen. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen tegelijk groen licht krijgen, terwijl auto’s en vrachtwagens even moeten wachten. De Stad Gent heeft het proefproject nu geëvalueerd.

Uit een bevraging bij 191 buurtbewoners en gebruikers van het kruispunt blijkt dat 75 procent van de fietsers vindt dat het kruispunt veiliger is dankzij vierkant groen. Van de ouders met jonge kinderen in een fietszitje vindt 88 procent dat het kruispunt veiliger is geworden, bij ouders met kinderen die zelf fietsen is dat 86 procent. Ook 62 procent van de voetgangers vindt het kruispunt nu veiliger.

Het onderzoek houdt ook de wachttijden tegen het licht. Voor fietsers ligt de gemiddelde wachttijd voor groen licht tussen 9 en 17 seconden, voor voetgangers tussen 9 en 23 seconden, afhankelijk van de oversteek. Dat is ongeveer hetzelfde als vóór de invoer van vierkant groen. Wie de auto neemt, wacht gemiddeld 30 seconden extra sinds de invoer. Uit het onderzoek blijkt verder dat fietsers en voetgangers soms nog vergeten de drukknoppen te gebruiken, wat de wachttijden iets langer maakt.

Laatst gespeeld op Accent

00:01
cover of Jen Payne with Pon De Replay (Extended Mix)

Jen Payne

Pon De Replay (Extended Mix)
23:00
cover of Mixed by Mr.Rewind with Club System "The Radioshow

Mixed by Mr.Rewind

Club System "The Radioshow
22:00
cover of Mixed by Mr. Rewind with Club System "The Radioshow

Mixed by Mr. Rewind

Club System "The Radioshow
20:59
cover of MIXSESSIONS with DJ JURGEN with WEEKEND STARTER

MIXSESSIONS with DJ JURGEN

WEEKEND STARTER
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.