Graffiti leren spuiten bij Cazn “Workshops in de eerste twee weken van juli voor iedereen van 8 tot 88 jaar”

29 juni 2018 - 14:41 | auteur: Fabian Tack

Het zomert in de werkplaats van Cazn. De eerste twee weken van juli, van dinsdag tot donderdag, organiseert hij een reeks workshops graffiti. “Die workshops gaan vooral over initiatie graffiti. Dat wordt een beetje artistiek in het algemeen, dus niet enkel met spuitbus, maar ook met acrylverf. Daarnaast vertel ik anekdotes over mijn leven en wezen in het graffitiwereldje. En daarbij zal mensen zeggen wat mag en niet. Het is voor iedereen van 8 tot 80 jaar.”

Drie uur aan een stuk neemt Cazn je op sleeptouw. Iedereen, beginner of gevorderde, kan aanschuiven voor 25€ per sessie, materiaal en versnapering inbegrepen. “Voorkennis is helemaal niet vereist om mee te doen aan de workshops. We beginnen bij mij in mijn atelier, aan tafel, met theorie en ook een klein beetje praktijk. Iedereen krijgt een canvas dat ze kunnen uitwerken of bewerken. En als het goed weer is, gaan we dan eens naar de kaaimuur. Daar heb ik een acht à tien meter dat ik in gebruik gesteld heb, om dan ook eens in praktijk te laten zien, schrijf je naam eens op de muur, en dan zien ze direct hoe moeilijk dat is.”

Inschrijven

De sessies vinden plaats in de eerste twee weken van juli, telkens van dinsdag tot donderdag, zij het op donderdag enkel in de voormiddag. Hoewel de plaatsen beperkt zijn, is Cazn wel bereid tot een beetje puzzelen. “De inschrijvingen lopen goed, maar er is altijd mogelijkheid tot schuiven als nog iemand extra wil aansluiten.” Wie er dus niet genoeg van kan krijgen, kan na een ochtendsessie bijvoorbeeld altijd nog eens aanschuiven na de middag. Meer info over inschrijven is te vinden op de site van Cazn.

Begin

Graffiti ligt in de grijze zone van de wet. Eind jaren 80 is een gedoogbeleid tot bij ons overgewaaid. “Zelf ben ik begonnen op illegale wijze, met tags, dat was zo. Je werd gearresteerd als je betrapt werd. Maar dan is het graffitistraatje er bij gekomen, waar het mocht, om zo de graffiti uit het centrum te vermijden. En nu wordt graffiti meer gezien als street art. En allerhande mensen en evenementen vragen toch wel eens iemand om te komen graffeteren, met professionele begeleiding, of niet.” Ook tags lijken een metamorfose ondergaan te hebben. “Om mijn naam te scanderen en bekendheid te verwerven, plak ik overal stickers. Op een paaltje of links of rechts in het straatbeeld, die kleine dingen, dat kan nu. Stickeren is makkelijk te verwijderen, in tegenstelling tot een rolluik van 2m bij 3. En daarmee pleeg ik geen overspel tegen de overheid.”

Expo

Om de zomer te starten, had Cazn in juni een vernissage. “Ik sluit nu een expo af die vanaf het begin van de maand gelopen heeft. Nu is het finissage. Dus deze middag steek ik mijn barbecue aan, en daarna is het voetbal. De familieleden zijn ook al in hun nopjes. Er zijn nog een aantal plaatsen. Mensen kunnen zo vrij binnen komen. Daarna beginnen de workshops en mijn open ateliers. In de winter ben ik vier maanden gesloten. Mijn hangar is te groot om warm te houden. En met een dekentje op de knieën is niet zo handig.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

GABRY PONTE, HENRI PFR

The Feeling
20:48

JOHN SUMMIT

La Danza
20:44

NATURAL BORN DEEJAYS

A Good Day
20:41

ROBIN SCHULZ, KIDDO

All We Got
20:39

JACK WINS

Live For Tonight
Bekijk meer platen