Ha(a)rhem Café: “Inclusie is geen utopie”

Fabian Tack
13 september 2018 - 23:17
Ha(a)rhem Café: “Inclusie is geen utopie”

Veel mensen horen het in Keulen donderen als je het over inclusie hebt. Ha(a)rhem vzw wil daar verandering in brengen. Mede oprichter Stefaan De Munter ijvert om personen met een handicap uit de schaduw te halen en inclusie evident te maken. “Hoewel er nog veel werk aan de winkel is wat betreft toegankelijkheid, is het geen utopie en kan het zeker!”

Ha(a)rhem vzw startte in 2016 met als doel in te grijpen waar anderen tekort schieten. De vzw streeft er naar om het leven voor personen met een handicap iets makkelijker te maken in en om de streek van Wetteren. “Ha(a)rhem vzw heeft als doel om ontmoetingsruimte te creëren voor mensen met een handicap en om workshops te organiseren voor en door personen met een handicap. We willen op termijn ook graag een zorgtuin uitbouwen in Wetteren. Dat is een tuin waar mensen, samen met assistenten plantjes verzorgen. Daarmee willen we bijdragen tot de rust, want mensen met een handicap hebben echt nood aan rust. In Wetteren is dat te weinig aanwezig. Het is een drukke gemeente, het ligt aan een knooppunt van wegen, waar Wetteren zelf niets aan kan doen natuurlijk, maar de nodige rust is echt wel opportuun. Daarnaast willen we op termijn ook een bemiddelingsbureau zijn tussen assistenten, vrijwilligers en opdrachtgevers.”

Inclusie

Ha(a)rhem vzw draagt inclusie hoog in het vaandel. “Er is nog heel veel werk aan de winkel, en meer bepaald qua toegankelijkheid, maar inclusie is geen utopie. Naast openbare gebouwen moeten ook cafés, restaurants, winkels, scholen, arbeidsplaatsen… zo veel als mogelijk toegankelijk worden. Daar bestaan ook subsidies voor. In Wetteren is het een groot probleem. Er is slechts een handvol cafés en restaurants toegankelijk. En ook aan verharde wandelpaden is veel nood. In de Stuifduinen en in Den Blakken zijn er bijvoorbeeld verharde wegen. Wandelingen op aardewegen zijn met een rolwagen zeer moeilijk, en zeker als het geregend heeft, wat in België wel vaak het geval is.”

Ha(a)rhem Café

Om de medemensen ervan bewust te maken, organiseert de vzw daarom ook regelmatig activiteiten, terug te vinden op de kalender, op www.haarhem.be of via facebook. Een van de activiteiten die regelmatig terug komt, is het Ha(a)rhem Café. “Het is een inclusief café waar we luisteren naar de vragen en bedenkingen van aanwezigen, en waar we helpen meedenken naar oplossingen voor problemen voor onze leden en aanwezigen waar ze mee geconfronteerd worden. Het is ook een plaats van rust. Niets moet, alles mag. Het is een plek waar je een stukje taart en koffie of thee krijgt. Het is een oase van rust.” Het eerstvolgende café vindt plaats op 20 september 2018, van 14u30 tot 16u30 in De Koffiebranderij.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

 

Ondertussen is Ha(a)rhem vzw druk op zoek naar sponsoring. Wie deze organisatie een warm hart onder de riem draagt en graag een steentje bij wil dragen, kan een mailtje sturen voor meer info naar info@haarhem.be. Zij bezorgen je alle details en fiscale attesten, dit zowel voor particulieren als zelfstandigen.

Laatst gespeeld op Accent

01:54
cover of WESTBAM with The Mayday Anthem

WESTBAM

The Mayday Anthem
01:50
cover of JORDAN SUCKLEY with Will I

JORDAN SUCKLEY

Will I
01:44
cover of ARRAKIS with The Spice (Silent Breed Mix)

ARRAKIS

The Spice (Silent Breed Mix)
01:41
cover of DJ BART with Wanna Play House

DJ BART

Wanna Play House
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.