Luister Live

Hennepplantage op ’t Eiland in Zwijnaarde

13 juli 2021 - 15:44

Op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde worden 2,3 hectare braakliggende terreinen ingezaaid met industriële hennep, planten van de cannabisfamilie maar zonder geestverruimende effecten. Het gaat om zo’n 3,5 miljoen plantjes. Ze worden later verwerkt tot circulair isolatiemateriaal.

In afwachting van toekomstige ontwikkelingen op Eiland Zwijnaarde, gelegen binnen Tech Lane Ghent, zaaien Relife en Exie een aantal braakliggende bedrijventerreinen langs de E40 in met industriële hennep. De industriële hennepvariant is volledig legaal en wordt geprezen om zijn bijzondere kwaliteiten als duurzaam bouwmateriaal. Zo is kalkhennep energiezuinig, recycleerbaar, vrij van gifstoffen, CO2-negatief en volledig afbreekbaar.

Relife en Exie starten nu met het zaaien van de hennepplanten zodat ze in het najaar, wellicht in oktober, geoogst kunnen worden. Na het oogsten maken ze bier van de bloemen en isolatiemateriaal van de scheven, de houtachtige delen van de stengel. De scheven worden van de vezels gescheiden, daarna wordt er kalk toegevoegd en in amper een half uur wordt het geheel gedroogd.

Exie, de Belgische producent van duurzaam isolatiemateriaal, staat in voor de productie. In totaal wordt 2,3 hectare terrein aangeplant, goed voor zo’n 3,5 miljoen planten. Afhankelijk van de toekomstplannen op de braakliggende terreinen wordt later geëvalueerd of de cyclus volgend jaar hervat wordt.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Lionel Richie

Hello
20:16

Maude

Dance you off
20:13

Romantics

What I like about you
20:09

Moby

In This World
20:05

Ed Sheeran

Afterglow