Herbeleef de Warmste Weekuitzending in de bib ten voordele van Luisterpunt

7 december 2016 - 17:14 | auteur: Fabian Tack

Toegegeven, we hebben jullie wekenlang gespamd met berichten over onze live-uitzending in de bibliotheek van Wetteren ten voordele van Luisterpunt mààr bij deze is het bijna (écht bijna) gedaan. Niet alleen kon je je verzoekje aanvragen maar we hadden ook leuke gasten op bezoek tijdens onze uitzending. Wie? Dat kom je hieronder allemaal te weten!

Allereerst kwam Hilde De Vis vertellen over haar vijfendertigjarige ervaring als inlezer voor Luisterpunt en over welke kwaliteiten je daarvoor zoal moet beschikken. “Je intonatie en articulatie moeten vooral heel goed zitten.” En dat inlezen soms een werk van lange adem blijkt.”Een boek van 300 bladzijden duurt meestal zo’n dertig weken om het in te lezen. Maar ik bereid me altijd goed op voorhand voor.”

 

Vervolgens hadden we de Wetterse schrijver, Paul De Moor te gast. Hij kwam voorlezen uit ‘In Mijn Straat’. Daarin vertelt hij verhalen over de Wetterse Scheldedreef waarin hij opgroeide. Zo las hij het stuk ‘Van Boven Naar Onderen’ voor, wat de Scheldedreef typeert. Ten tweede koos hij voor het stuk ‘Meneer Fernand’ over een buur die een diepe indruk op hem nagelaten had. “Meneer Fernand heeft mij ingewijd in schilderkunst en literatuur, als de kiem ergens moet liggen, dan kan het misschien bij hem zijn.”

 

Een reactie van Luisterpunt op de actie van de Bibliotheek van Wetteren kon natuurlijk niet ontbreken. We belden met Hélène Aernoudt, communicatiemedewerkster bij Luisterpunt. “Er zijn zo’n 200 vrijwilligers over heel Vlaanderen die Daisy-luisterboeken inlezen”.

 

Els De Smet, samen met Nadine Bauwens de drijvende kracht achter het project, kwam uitleggen waarom ze voor de Luisterpuntbibliotheek gekozen hebben. “Je ziet hier zoveel boeken staan maar voor niet iedereen zijn die boeken vanzelfsprekend. Daarom vinden we het belangrijk om daar aandacht aan te geven en een initiatief als Luisterpunt te steunen.”

 

Tot slot kwam ook de 12-jarige Stijn langs. Hij gebruikt de Daisy-luisterboeken door zijn dyslectie regelmatig en kan nu ook beter boeken begrijpen. Tot vorig jaar wist hij niet van het bestaan van Luisterpunt af maar nu ervaart hij boeken op een heel andere manier. “Vroeger vond ik lezen helemaal niet leuk maar sinds ik Luisterpunt leerde kennen, vind ik het veel leuker.”

 

Nog tot 23 december kan je cd’s binnenbrengen en kopen in de bibliotheek van Wetteren.

Tekst: Shana Van de Velde, interview: Joery Vergeylen, Ellen Vanderheyden & Shana Van de Velde, foto © Bert Ydiers

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

AEROSMITH

I Don't Want To Miss A Thing
17:41

MEROL

Gemengde Signalen
17:36

EMINEM

Not Afraid
17:33

POWFU, BEABADOOBEE

Death Bed (Coffee For Your Head)
17:30

MIKA

Yo Yo
Bekijk meer platen