Herdenking vijf jaar na de treinramp met burgemeester Pardaen en gouverneur Briers: “Zoveel solidariteit, om nooit te vergeten”

Fabian Tack
5 mei 2018 - 20:51
Herdenking vijf jaar na de treinramp met burgemeester Pardaen en gouverneur Briers: “Zoveel solidariteit, om nooit te vergeten”

Op 4 mei 2013 ontspoorde een goederentrein om 01.58u in Wetteren. De treinramp teisterde Wetteren en de gemeente verkeerde dagen in lockdown wegens de giftige stof acrylonitril die in de riolering was terechtgekomen. Vandaag stonden de burgemeester Alain Pardaen en de gouverneur Jan Briers nog eens stil bij wat er gebeurd was, vijf jaar geleden. 

Het werd een herdenking met heel wat symboliek. Er werd een minuut stilte gehouden voor de overledene, Willy Van Poucke, de brandweer liet sirenes loeien, de lastpost werd geblazen en er werden bloemen neergelegd. Daarna was het tijd voor de toespraken van  gouverneur Jan Briers en burgemeester Alain Pardaen. Beide loofden ze de inzet van de hulpdiensten en de solidariteit van de Wetteraars. “Ongezien en om nooit meer te vergeten.  We moesten zo’n 2000 mensen evacueren en maar voor zo’n tweehonderd opvang zoeken.”

BE-Alert

Volgens burgemeester Alain Pardaen is Wetteren klaar om verder te gaan na de treinramp. “Weinig inwoners willen nog herinnerd worden aan de ramp, maar toch is het belangrijk om ze te blijven herdenken.” Hij stond ook stil bij het congres dat gisteren plaatsvond en waarbij de giftige stof acrylonitril een belangrijke plaats innam: “Er is in Wetteren geen stijging van het aantal kankerpatiënten tegenover de rest van België, ook internationaal zien we geen grote verschillen.” De burgemeester beklemtoont ook dat men niet is stil blijven staan na de treinramp. “Het BE- Alertsysteem werd uitgebreid en wij hebben daar een belangrijke rol ingespeeld.” Ook is er een nieuw tracksysteem op het spoor. “Hierdoor weten we meteen met welke systemen een trein rijdt en welke stoffen het vervoert, dit om problemen zoals ten tijde van de treinramp te vermijden.”

Crisiscommunicatie

Een ander probleem dat vaak aangehaald wordt, is de communicatie. Gouverneur Jan Briers zegt dat hij op dezelfde manier zou communiceren.”Wij hebben open en eerlijk gecommuniceerd, het was een zeer complexe situatie maar de burgers wisten alles wat wij wisten. Ik heb het al aan verschillende experts gevraagd, wat nu de juiste crisiscommunicatie is in zo’n geval, en ze raken er ook niet uit. Ik zou het nog steeds zo doen.”

Rampenfonds

Aangezien de machinist die het ongeval veroorzaakte overleden is, rijst de vraag wie de kosten zal betalen. Gouverneur Jan Briers blijft ijveren voor een rampenfonds. “Bij natuurrampen is dat al zo, waarom dan niet bij een treinramp als deze? Het zou veel problemen oplossen en ik zal mij er voor blijven inzetten.” Binnenkort komt het gerecht met nieuws over de bijkomende onderzoeken die werden aangevraagd. “Volgende week zou de procureur met de resultaten komen. ” Maar dan nog kunnen we de treinramp niet afsluiten. “Wanneer er een burgerlijk proces komt, kan dat nog lang op zich laten wachten,” aldus de gouverneur.

Brandweersirene:

The last post:

Interview met Alain Pardaen:

Interview met gouverneur Jan Briers:

Toespraak gouverneur Jan Briers:

Toespraak burgemeester Alain Pardaen:

Foto: © Johan Van Bever

Laatst gespeeld op Accent

08:24
cover of ANTOON with Doe Maar

ANTOON

Doe Maar
08:20
cover of LIONEL RICHIE with All Night Long

LIONEL RICHIE

All Night Long
08:15
cover of SHEILA E with A Love Bizarre

SHEILA E

A Love Bizarre
08:12
cover of BENSON BOONE with Slow It Down

BENSON BOONE

Slow It Down
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.