Het effect van de schelpenbuffer

Johan Van Bever
21 maart 2023 - 0:01
Het effect van de schelpenbuffer

StopUP zal twee jaar lang de waterkwaliteit en efficiëntie van een natuurlijke schelpenbuffer in de Olmenlaan in Wetteren testen.

In de Olmenlaan in Wetteren werd in 2020 een schelpenbuffer geïnstalleerd. Het afstromend water van de omringende winkeldaken en straten wordt naar deze schelpenbuffer geleid om het op natuurlijke wijze te zuiveren. Afstromend regenwater kan immers tal van vervuilende stoffen en zware metalen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor onze natuur. StopUP zal gedurende twee jaar (vanaf dit jaar tot en met 2025) de effectiviteit van deze schelpenbuffer in kaart brengen.

Het afstromend water van de daken en straten in Wetteren wordt naar de schelpenbuffer geleid waar het gezuiverd wordt en nadien kan gebruikt worden voor irrigatie van de volkstuintjes en als speelwater. Bij hevige regenval of weinig hergebruik van het water uit de schelpenbuffer, kan de schelpenbuffer vol komen te zitten. Instromend regen-of stormwater wordt dan ongefilterd doorgevoerd naar een wadi – of infiltratiekom – waar het in de bodem kan infiltreren. Dit maakt het mogelijk voor StopUP om de waterkwaliteit van het gezuiverde water uit de schelpenbuffer te vergelijken met het ongezuiverde regenwater in de infiltratiekom.

Naast het in kaart brengen van de performantie en levensduur van de schelpenbuffer en het meten van de waterkwaliteit, monitort het project eveneens de impact van opkomende vervuilende stoffen zoals PFAS en micro-plastics.

Laatst gespeeld op Accent

09:38
cover of THE SCABS with Nothing on My Radio

THE SCABS

Nothing on My Radio
09:35
cover of AXELLE RED with Kennedy Boulevard

AXELLE RED

Kennedy Boulevard
09:29
cover of GLORIA ESTEFAN with Turn The Beat Around

GLORIA ESTEFAN

Turn The Beat Around
09:26
cover of NELLY, KELLY ROWLAND with Dilemma

NELLY, KELLY ROWLAND

Dilemma
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.