Ijzerkop wint

Johan Van Bever
27 mei 2021 - 17:37
Ijzerkop wint

IJzerkop, een roman van de Gentse auteur Jean-Claude van Rijckeghem over een meisje in het leger van Napoleon, wint de 23ste editie van de jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes. Het boek werd door een 90-tal jongeren als winnaar aangeduid.

De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent, schotelt Gentse leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs elk jaar een shortlist van vijf boeken voor. De leerlingen gaan ermee aan de slag in creatieve workshops en debatten, om vervolgens een winnaar te kiezen. Dit jaar gebeurde dat vanwege de coronamaatregelen volledig online.

De shortlist bestond deze keer uit ‘De regen is warm’ van Joke Benoot (Clavis), ‘Alles wat licht is’ van Marleen Nelen (Querido), ‘De zwendelprins’, van Rima Orie (Moon), ‘Eén is altijd gelijk aan één’ van Elke Sannen (Davidsfonds Infodok) en ‘IJzerkop’ van Jean-Claude van Rijckeghem (Querido). Een 90-tal leerlingen koos uiteindelijk die laatste als winnaar. Het is een historische jeugdroman over een meisje in het leger van Napoleon.

Gentenaar Jean-Claude van Rijckeghem is de oprichter van het productiehuis A Private View en is scenarist, filmproducent en schrijver. Hij is coauteur van de historische jeugdromans Jonkvrouw en Galgenmeid, die allebei De Kleine Cervantes en de Boekenleeuw wonnen. Hij is (co)scenarist van films zoals Aanrijding in Moscou en Brasserie Romantiek en van stripverhalen zoals Little England. Als aandenken voor zijn prijs ontving hij een unieke tekening van illustrator Carll Cneut.

Laatst gespeeld op Accent

17:08
cover of GABRY PONTE with One By One

GABRY PONTE

One By One
17:02
cover of CE CE PENISTON with We Got A Love Thang

CE CE PENISTON

We Got A Love Thang
16:55
cover of PETER GABRIEL, KATE BUSH with Don

PETER GABRIEL, KATE BUSH

Don't Give Up
16:52
cover of THE HOUSE SAMPLERS with House Season (Radio Edit)

THE HOUSE SAMPLERS

House Season (Radio Edit)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.