Illustratrice Kaatje Vermeire stelt nieuw kinderboek voor: “Ans en Wilma gaat over twee dames ‘uit een doosje’, ze raken verdwaald en komen hun angsten tegen”

Fabian Tack
17 oktober 2018 - 18:09
Illustratrice Kaatje Vermeire stelt nieuw kinderboek voor: “Ans en Wilma gaat over twee dames ‘uit een doosje’, ze raken verdwaald en komen hun angsten tegen”

Ze won al tal van prijzen waaronder de Grote Prijs van de Picturale, een Boekenpluim en enkele White Ravens maar nog lang is Kaatje Vermeire niet uitgetekend. Kaatje kreeg les van de bekende illustrator Carll Cneut en werd daardoor geprikkeld om zelf kinderboeken te illustreren. Hij bracht haar in contact met uitgeverij De Eenhoorn en zo ging de bal zo’n tien jaar geleden aan het rollen. “Het onderweg zijn is bij Ans en Wilma belangrijker dan de weg naar huis terugvinden.”

Kaatje maakte sinds haar eerste boek De vrouw en het jongetje in 2008 een grote evolutie door. “In het begin was er weinig kleur in mijn boeken. Ik werkte met een paar accentkleuren en vooral kartonkleuren. Vandaag zijn mijn boeken vaak een explosie aan kleur. Ik vind het ook leuk om andere richtingen op te zoeken.”

Dat de illustratrice geen uitdaging uit de weg gaat, toont ze ook in haar nieuwe kinderboek Ans en Wilma. “Oorspronkelijk is het verhaal een theaterstuk geschreven door twee actrices namelijk Alice Reys en Ariane van Vliet. Zelf zit ik ook in een amateurgezelschap en speelde ik Ans in het theaterstuk. Na de opvoering wou ik heel graag verder gaan met het verhaal en contacteerde ik Alice en Ariane om er een kinderboek van te maken.” Het verhaal van Ans en Wilma gaat over twee dames. “Het zijn echt wel dames want het is precies alsof ze uit een doosje komen. Ze wonen in twee villa’s naast elkaar, gaan samen wandelen en ze raken verdwaald. Op hun tocht komen ze verschillende angsten tegen. De twee dames zien elkaar graag maar ze zitten ook op elkaars kap, dat zorgt ervoor dat boek pittige dialogen telt. Bovendien is in het verhaal het onderweg zijn belangrijker dan de weg terug naar huis vinden.”

Kaatje Vermeire haar nieuwe boek wordt op 20 oktober voorgesteld in aanwezigheid van uitgeverij De Eenhoorn en de twee schrijfsters  Alice Reys en Ariane van Vliet. “De uitgeverij zal het boek kaderen en inleiden, Alice en Ariane zullen iets met theater doen, er zal muziek zijn en tot slot zal er een boekenverkoop met signeersessie zijn.” Op voorhand inschrijven mag maar is niet verplicht.

Wie haar werk op een andere dag wil bewonderen, kan dat doen op de Antwerpse boekenbeurs. “Ik zal er signeren op vrijdag 2 november en zaterdag 10 november. Op vrijdag geef ik er ook een workshop voor kinderen over het  tekenen van portretten in het thema van Ans en Wilma.”

Het nieuwe boek wil niet zeggen dat Kaatje het vanaf nu rustig aan zal doen want het volgende project wacht al. “Ik ga in samenwerking met het Gemeentehuis Den Haag een prentenboek maken rond het leven van Monet. Het is een zeer leuke uitdaging.”

Herbeluister het interview hieronder:

Meer info via de website of Facebook.

 

Laatst gespeeld op Accent

11:40
cover of PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD with What Have I Done To Deserve This?

PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD

What Have I Done To Deserve This?
11:36
cover of GOLDBAND with You & Me

GOLDBAND

You & Me
11:33
cover of SHANE-D with Don

SHANE-D

Don't Let Me Down
11:31
cover of SAM FELDT with The Confession

SAM FELDT

The Confession
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.