ILVA voert diftar-systeem in

Gepost door Johan Van Bever op 2 oktober 2020 - 14:04

Vanaf april zullen de inwoners per kilogram betalen bij het afhalen van het huisvuil.

ILVA die het huisvuil ophaalt, voert het zogenaamde diftar-systeem door in drie fasen. In de eerste fase, vanaf april, gaat het om de gemeenten Lede, Zottegem, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Galmaarden, Herzele en Kluisbergen. In Oosterzele liep het project al op proef en ook daar blijft het diftar-systeem vanzelfsprekend lopen. De andere gemeenten in het ILVA-gebied volgen later dat jaar. In Oosterzele leerde ILVA dat 61% van de gezinnen met dit systeem minder betaalt dan in het vroegere systeem.

De bewoners uit de gemeenten zullen een brief in de bus krijgen met uitleg. De bedoeling van het diftar-systeem is dat de gezinnen zelf verantwoordelijk worden voor hun afvalrekening. Hoe minder afval men aanbiedt, hoe minder men moet betalen. Gezinnen kunnen kiezen uit drie containers van verschillende inhoud. Betalen gebeurt door prefinanciering. De gezinnen parkeren een bedrag op een rekening en zolang die rekening positief blijft, wordt het huisvuil meegenomen. Per kilogram restfractie wordt 25 cent aangerekend. Voor het gft wordt dat 8,5 cent per kilogram. Een gemiddeld gezin kan met 35 euro een half jaar verder.

De gele zakken en gft-stickers kan men, van zodra het nieuwe systeem in voege gaat, inruilen in de verschillende gemeentehuizen. De tegenwaarde wordt dan op de rekening gezet.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

CEELO GREEN

F**k You!
12:52

PINO D'ANGIO'

Ma Quale Idea
12:48

CLOUSEAU

California
12:44

ALEX GERMYS

Another You (ft. Mingue)
12:40

49ERS

Touch Me
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.