Inge Van Damme over Buitenspeeldag: “Het is volledig gratis, maar je moet vergezeld zijn door een ouder”

23 april 2019 - 20:19 | auteur: Fabian Tack

De eerste woensdag na de paasvakantie verzamelen alle buitendiensten van de gemeente  Wetteren de krachten om de kinderen buiten te laten spelen. Waarom? Omdat het Buitenspeeldag is. ” Buitenspeeldag is een Vlaams initiatief. Televisiezenders hebben opgeroepen om eens niet achter de schermen van de computer te zitten. Eens niet achter de beeldbuis, maar echt nog eens buiten te spelen.” Zegt Inge Van Damme, organisatrice van de Buitenspeeldag in Wetteren.

Vorig jaar was een succes: “Ja het nationale nieuws is ons komen filmen die dag.” Zegt Inge. “Het was toen ook 22 tot 23 graden. Het was heel warm, dat hoeft dit jaar ook niet. Het mag gerust 15 graden zijn, dan doe je gewoon een extra speeljasje aan. Alles mag, niets moet. We hebben ook alles een beetje meer verspreid om de drukte van vorig jaar een beetje te vermeiden. Er waren toen ook 900 kinderen aanwezig, dus als het nu mooi weer wordt, gaan we de kaap 1000 halen. We doen dit niet alleen. We kunnen op de steun rekenen van alle diensten van de gemeentes, alle animatoren van Speelplein Wesp,én V-formation.”

Voor ieder wat wils

Op de markt gaan we met uitbreiding naar de Rode Heuvel, waar veel activiteiten zijn én om 16u een vieruurtje.  “Dat is vooral voor kleuters als voor kinderen van de lagere school.” Zegt Inge. “Ik ga er enkele opnoemen: er wordt een grote klimmuur opgetrokken waar je kan op klimmen, er is een kleuterhoek, een dansvloer, er wordt met Lego gespeeld, er is een verkeersparcours, een panakooi om te voetballen, een hinkelspel, een taalspel, een knutselhoek en een huifkar waar kinderen mee kunnen rijden. Ze vertrekken op de markt, gaan door de Kerkstraat, ze passeren jullie (Radio Accent) richting Wegvoeringsstraat en zo naar de markt. We hopen zo veel mogelijk kinderen te vervoeren.”

“Buitenspeeldag is volledig gratis,” vernoemd Inge nog. ” maar je moet vergezeld zijn door een ouder. Je mag niet zomaar je kinderen achterlaten op de markt. Dat is risicovol: het is ook niet afgebakend en er zijn omliggende straten. Er is toezicht nodig, maar kan aan de ouders aanraden om een terrasje te doen.”

Beluister hier het interview:

Tekst: Annelies Greveraars

Foto: Buitenspeeldag.be

Interview: Shana Van de Velde

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

SNAP!, NIKI HARIS!

Exterminate
18:45

BOYZ II MEN

End Of The Road
18:43

SPICE GIRLS

Spice Up Your Life
18:37

PET SHOP BOYS

So Hard
18:34

PLAZA

O-Oh
Bekijk meer platen