Jana Van Der Fraenen debuteert met ‘Leven in de schaduw’: “Rode Neuzen Dag krijgt mijn deel van de opbrengst”

Fabian Tack
8 november 2018 - 22:44
Jana Van Der Fraenen debuteert met ‘Leven in de schaduw’: “Rode Neuzen Dag krijgt mijn deel van de opbrengst”

Jana Van Der Fraenen maakt haar droom waar. Van kindsbeen af wou ze auteur worden. Op haar 25ste is het zo ver: ze debuteert met de roman ‘Leven in de schaduw’. Met het boek beoogt ze het taboe rond psychische problemen bij jongeren te helpen doorbreken. Haar deel van de opbrengst schenkt ze dan ook integraal aan Rode Neuzen Dag. “Dat is een organisatie die ik heel belangrijk vind en waar ik helemaal achter sta. Die willen de problematiek ook naar de buitenwereld brengen en als ik er mensen mee kan helpen, dan heel graag. Zij hebben het meer nodig dan ik.”

Het hoofdpersonage is Maxim, een populaire vijftienjarige die zeer gezond is, tot het moment dat hij een hersenberoerte krijgt en daardoor deels verlamd raakt. Hij wordt opgenomen in een revalidatiecentrum, waar hij eerst heel erg vereenzaamt en vecht met zichzelf en de wereld, tot hij een meisje leert kennen. En zoals in elk goed liefdesverhaal, botst het in het begin tussen die twee, tot zij Maxim redt en ze naar elkaar toe groeien. Schrijfster Jana is zelf geboren met een fysieke beperking en kan zijn leefwereld dus haarfijn beschrijven. “Ik vertrek altijd van wat ik binnen in mijn hart belangrijk vind. Dit boek gaat over jongeren met psychische problemen. Dat is altijd al iets heel belangrijk voor mij geweest. Er zit nog steeds een taboe rond. Ze durven er ook niet voor uitkomen. Doordat ik zelf een fysieke beperking heb, had ik direct een reden waarom een personage psychische problemen zou krijgen. Dat is heel gekend, jongeren die problemen hebben met hun handicap. En ik wou er heel graag de buitenwereld mee laten kennismaken en zo het taboe helpen doorbreken.”

Als dromen waarheid worden

Auteur worden was Jana’s grote kinderdroom. Die is ze altijd blijven koesteren. In 2015 kreeg die droom steeds meer vorm toen ze aan een opleiding voor schrijfster begon. “We hebben een leraar die ook een schrijver en scenarist is. Hij weet dus heel veel over stijl enzo. Ik ben daar les bij beginnen volgen. Van hem en mijn medestudenten krijg ik heel veel feedback. We lezen elkaars teksten, dus je leert van elkaar.” Het duwtje in de rug dus dat ze nodig had om van start te gaan. Maar het schrijven op zich ging haar heel vlot af. “Het moeilijkste was de research die ik heb gedaan. Je leest dan heel veel over zelfmoord en hoe jongeren er op komen en ook de sterfgevallen en zo. Dat was duidelijk het zwaarste. Maar eens ik echt begon te schrijven, verliep het eigenlijk heel vlot.”
Op 17 november 2018 stelt ze het boek voor in de bibliotheek van Aalst, waar ze ook de lessen volgde. Daar gaat ze dieper in op de personages en het verhaal dat er achter steekt. Wie niet kan wachten tot dan, kan het boek reeds bestellen op haar website (www.janavanderfraenen.be). Een bijkomend voordeel daarvan is dat een groter deel van de opbrengst naar Rode Neuzen Dag kan gaan, omdat de kosten van de boekhandel hiermee omzeild worden.

Toekomst

Haar boek rolt nog maar net van de persen, of Jana kruipt al terug in haar pen. Deze keer kadert haar boek in de Tweede Wereldoorlog en het jodendrama. Daarmee kaart ze met haar boek de strijd tegen racisme aan. “Dat is ook een thema dat ik belangrijk vind. Ik wil eigenlijk nog meer boeken schrijven. En ik wil dan ook altijd schrijven rond problematieken, omdat ik dat heel belangrijk vind en ik wil dat doorgeven. Mijn tweede boek is weer een redelijk zwaar onderwerp. Het gaat over een joods koppel dat gescheiden wordt door de Tweede Wereldoorlog. Het is zeker niet makkelijk. Ik ben al veel boeken aan het lezen rond het thema. Ook ben ik aan het zoeken naar mensen die mij kunnen helpen rond zoeken naar locaties. Vroeger werden de joden verplicht om in aparte scholen te gaan. Ook de straten zullen wel veranderd zijn. Alles moet kloppen voor mij. Mijn boeken zijn waarheidsgetrouw. Ik vind dat die verhalen met respect moeten gebracht worden. Respect voor de mensen die, vreselijk genoeg,  die gruwel hebben moeten meemaken. Een ode aan hen, zodat we hen nooit zouden vergeten.”
Radio Accent wenst Jana alvast veel succes.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

05:29
cover of LOGIC1000 with Can

LOGIC1000

Can't Let Go
05:26
cover of LARSE with A Part Of

LARSE

A Part Of
05:23
cover of JUDITH with Are U Done

JUDITH

Are U Done
05:21
cover of ATB X TOPIC, A7S with Your Love (9PM)

ATB X TOPIC, A7S

Your Love (9PM)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.