Jens maakt zich zorgen over de toekomst van oldtimers: “Ik wil oldtimers terug in een goed daglicht zien”

Fabian Tack
20 maart 2019 - 11:43
Jens maakt zich zorgen over de toekomst van oldtimers: “Ik wil oldtimers terug in een goed daglicht zien”

Steeds meer provincies voeren een lage emissiezone in, waardoor enkel nieuwere automodellen nog de grote steden in mogen. Jens, die een grote passie heeft voor oldtimers en ze verzamelt, ziet dit als een groot probleem voor zijn hobby: “Oldtimers worden in het groepje van vervuilende auto’s geduwd, terwijl dat niet altijd terecht is.”

“In Antwerpen mogen auto’s die ouder zijn dan 40 jaar de lage emissiezone niet meer binnen, tenzij ze een speciale dag- of jaarpas hebben. Die dagpassen kosten 35 euro. Als een verzamelaar meerdere auto’s heeft, kan dat een dure grap worden”, vertelt Jens. “De opkomst van de lage emissiezones bedreigt het verzamelen van oldtimers.” Jens legt per jaar maar 2500 km af met zijn oldtimer: “We komen namelijk enkel met onze auto buiten als liefhebber, niet om er constant mee rond te rijden. Ik denk dat een nieuwere auto die dagelijks gebruikt wordt veel vervuilender is.”

Jens heeft daarom samen met iemand uit Genk een project opgestart, ‘Red de Oldtimer’. “Met ons initiatief willen we het verzamelen van oldtimers terug in een goed daglicht plaatsen. Op 13 en 14 april organiseren we een rouwstoet als symbool voor het uitsterven van onze hobby door de lage emissiezones. Verschillende verzamelaars zullen met hun wagens meerijden in de stoet. Alles moet rustig en vreedzaam verlopen, om te laten zien dat we niemand kwaad willen doen met onze passie. Er zullen ook rouwlintjes en flyers uitgedeeld worden aan de mensen die komen kijken.” De actie zal in verschillende provincies plaatsvinden: op 13 april in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg en op 14 april in West-Vlaanderen.

Ook Jens zal meerijden in de stoet. Hij zal zijn T2 Volkswagen besturen, een auto waar hij veel geld, tijd en liefde ingestoken heeft. Zijn gezin is er dan ook helemaal weg van.

Herbeluister hier het volledige interview:

Tekst: Maarten Bockstaele

Achtergrondfoto: Evenement ‘Red de Oldtimer’

Laatst gespeeld op Accent

02:21
cover of ARMIN VAN BUUREN, SOPHIE ELLIS-BEXTOR with Not Giving Up On Love

ARMIN VAN BUUREN, SOPHIE ELLIS-BEXTOR

Not Giving Up On Love
02:18
cover of SYLVER, JOHN MILES with Music

SYLVER, JOHN MILES

Music
02:15
cover of SWITCH DISCO with VACANCY

SWITCH DISCO

VACANCY
02:10
cover of P!NK with A Million Dreams

P!NK

A Million Dreams
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.