Jens maakt zich zorgen over de toekomst van oldtimers: “Ik wil oldtimers terug in een goed daglicht zien”

20 maart 2019 - 11:43 | auteur: Fabian Tack

Steeds meer provincies voeren een lage emissiezone in, waardoor enkel nieuwere automodellen nog de grote steden in mogen. Jens, die een grote passie heeft voor oldtimers en ze verzamelt, ziet dit als een groot probleem voor zijn hobby: “Oldtimers worden in het groepje van vervuilende auto’s geduwd, terwijl dat niet altijd terecht is.”

“In Antwerpen mogen auto’s die ouder zijn dan 40 jaar de lage emissiezone niet meer binnen, tenzij ze een speciale dag- of jaarpas hebben. Die dagpassen kosten 35 euro. Als een verzamelaar meerdere auto’s heeft, kan dat een dure grap worden”, vertelt Jens. “De opkomst van de lage emissiezones bedreigt het verzamelen van oldtimers.” Jens legt per jaar maar 2500 km af met zijn oldtimer: “We komen namelijk enkel met onze auto buiten als liefhebber, niet om er constant mee rond te rijden. Ik denk dat een nieuwere auto die dagelijks gebruikt wordt veel vervuilender is.”

Jens heeft daarom samen met iemand uit Genk een project opgestart, ‘Red de Oldtimer’. “Met ons initiatief willen we het verzamelen van oldtimers terug in een goed daglicht plaatsen. Op 13 en 14 april organiseren we een rouwstoet als symbool voor het uitsterven van onze hobby door de lage emissiezones. Verschillende verzamelaars zullen met hun wagens meerijden in de stoet. Alles moet rustig en vreedzaam verlopen, om te laten zien dat we niemand kwaad willen doen met onze passie. Er zullen ook rouwlintjes en flyers uitgedeeld worden aan de mensen die komen kijken.” De actie zal in verschillende provincies plaatsvinden: op 13 april in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg en op 14 april in West-Vlaanderen.

Ook Jens zal meerijden in de stoet. Hij zal zijn T2 Volkswagen besturen, een auto waar hij veel geld, tijd en liefde ingestoken heeft. Zijn gezin is er dan ook helemaal weg van.

Herbeluister hier het volledige interview:

Tekst: Maarten Bockstaele

Achtergrondfoto: Evenement ‘Red de Oldtimer’

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

OLIVER HELDENS & NILE RODGERS

I Was Made For Lovin You
03:47

LADY GAGA, ARIANA GRANDE

Rain On Me
03:44

ANGÈLE

Libre
03:41

SUGABABES

Freak Like Me
03:38

MILOW

Whatever It Takes
Bekijk meer platen