Karin Beeckman wil met Ajungo bevolking van Tanzania een hart onder de riem steken: “Ik word binnenkort 50 en wil graag nog iets betekenen”

Fabian Tack
16 februari 2019 - 13:16
Karin Beeckman wil met Ajungo bevolking van Tanzania een hart onder de riem steken: “Ik word binnenkort 50 en wil graag nog iets betekenen”

Het initiatief om vzw Ajungo op te richten begon vanuit het project “Ik word 50 in ’20”. Karin Beeckman, de oprichtster van Ajungo, begon een reflectie van haar leven en zou graag nog iets doen om anderen te helpen. “Van daaruit kwam het idee om in 2020 enkele maanden naar Afrika te trekken om plaatselijke ondernemers te gaan helpen.”

Karin is in december met Trias op inleefreis naar Tanzania getrokken. Trias is een ngo die in actie komt voor mensen die hulp nodig hebben Afrika, Azië en Zuid-Amerika. “Met een dertigtal mensen zijn we ter plaatse gaan kijken hoe ze de plaatselijke bevolking ondersteunen. Als boekhouder was het voor mij interessant om te zien hoe de mensen met bepaalde issues omgaan en die op hun manier oplossen. We zijn op bezoek geweest bij ondernemers en enkele kamers van koophandel. Ik ben soms uit mijn comfortzone moeten treden, dat zeker, maar het was toch vooral een cultuurschok.”

Met Ajungo wil Karin zich dus inzetten voor die mensen. “Wij zullen meehelpen aan de projecten van Trias, maar zullen ook onze eigen projecten hebben. Zo staan wij in contact met de universiteit van Arusha om ter plaatse muziek te onderwijzen bij studenten en kinderen. Lange tijd was het praktische veel belangrijker voor de bevolking: het kind moest meehelpen in huis, waardoor onderwijs minder belangrijk was. De laatste jaren is er echter een ommekeer. Het besef dat onderwijs belangrijk is voor de toekomst van de kinderen is meer aanwezig.”

In het weekend van 22, 23 en 24 februari wordt een groots evenement gehouden in het buurthuis in Westrem. Er zijn heel wat activiteiten gepland om geld in te zamelen voor de projecten in Tanzania. Op vrijdag komt er een stand-upcomedian optreden, die op een humoristische wijze Trias zal voorstellen aan het publiek. Op zaterdag zullen de kinderen kunnen knutselen rond Afrika en komt er een Afrikaanse band optreden. De laatste dag zullen de Masai voorgesteld worden, een Afrikaans volk waar Karin heel dicht mee in contact gekomen is. “Er zal ook een Ajungowinkeltje zijn waar de mensen kleine souveniertjes kunnen kopen. Het geld wordt gebruikt om in 2020 in Tanzania de mensen te kunnen helpen.”

Geïnteresseerden zullen misschien ook de kans krijgen om in Tanzania te komen kijken. “We zijn met een reisbureau plannen aan het maken om reizen te organiseren in Tanzania zelf. De mensen zullen ons dan kunnen bezoeken en tegelijk kunnen geniet van wat het land allemaal te bieden heeft.”

Beluister hier het gesprek met Karin Beeckman

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Accent

15:32
cover of THE BOY NEXT DOOR, BELLE PEREZ, XERXES with La Vida

THE BOY NEXT DOOR, BELLE PEREZ, XERXES

La Vida
15:29
cover of OTTAWAN with Hands Up

OTTAWAN

Hands Up
15:25
cover of MEAU with Altijd op je wacht

MEAU

Altijd op je wacht
15:21
cover of WHITNEY HOUSTON with All The Man That I Need

WHITNEY HOUSTON

All The Man That I Need
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.