Kathedralen van de industrie

23 april 2021 - 12:48 | auteur: Johan Van Bever

In het Industriemuseum opent op zaterdag 24 april 2021 de foto-expo ‘Kathedralen van de industrie’. Fotograaf Alexander Dumarey duikt in de fotocollectie van het Industriemuseum en herfotografeert de Gentse textielfabrieken van weleer. Zwart-wit van toen schittert zij aan zij met kleur van nu.

Fotograaf Alexander Dumarey (36) groeide op tussen de Gentse textielfabrieken in de Bloemekenswijk, met Filature du Rabot, Filature Nouvelle Orléans en UCO E.J. Braun vlakbij. Gefascineerd door de architectuur van kolossale fabrieksgebouwen en het desolate van oude industriële sites trok hij in 2003 naar een fabrieksterrein met de camera in de hand. Hij kreeg de smaak te pakken en ging op zoek naar meer.

In 2020 en 2021 herfotografeerde hij meer dan 70 beelden uit de fotocollectie van het Industriemuseum. Coronajaar 2020 bleek daarvoor geknipt, er waren immers heel wat minder mensen en auto’s in het straatbeeld. Een selectie van 30 fotoparen schittert vanaf zaterdag in de expo.

Veel zwart-witbeelden uit de tentoonstelling dateren uit het begin van de jaren 80. Wanneer de roemrijke Gentse textielindustrie vanaf de jaren 70 letterlijk en figuurlijk afbrokkelt, trekken pioniers van de industriële archeologie gewapend met een camera naar de bedreigde fabrieken en arbeidersbuurten. Onder hen ook enkele medewerkers van het pas opgerichte Industriemuseum, toen nog Museum voor Industriële Archeologie en Textiel.

De expo, met familieparcours, loopt van 24 april tot en met 26 september 2021 in het Industriemuseum. Bij de expo hoort ook een fotoboek uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en te koop via de boekhandel of de museumshop. Nog voor de zomervakantie komt er ook een fietsroute die fietsers langs een selectie van de voormalige textielfabrieken leidt.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Pasadenas

I'm doing fine
06:45

Regard

Hallucination (met years & years)
06:42

Erma Franklin

Piece of my heart
06:39

Axelle Red

A Tâtons
06:35

Rocky Burnette

Tired Of Toein' The Line
Bekijk meer platen