Katmobiel in Wetteren

28 maart 2021 - 11:54 | auteur: Johan Van Bever

Op de zondagsmarkt in Wetteren was de katmobiel van Gaia te gast. De katmobiel maakt als sinds een tweetal jaar een tournee langs Belgische markten. Op 7 april staat die in Scheldewindeke.

Het doel van de campagne is om baasjes te overtuigen hun katten te laten steriliseren of castreren, onder het motto ‘de curve moet omlaag’.  91% van de huiskatten in Vlaanderen is gesteriliseerd. Dat blijkt uit een onderzoek. De belangrijkste reden voor sterilisatie is dat mensen geen nestje willen. Daarnaast werpt ook de wettelijke verplichting zijn vruchten af en willen mensen de overvloed aan zwerfkatten tegengaan. Ondanks de wettelijke verplichting, zijn er in Vlaanderen nog zo’n 160.775 katten niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn. Aangezien katten kweken als konijnen kunnen die jaarlijks maximaal 1,4 miljoen kittens extra voortbrengen.

GAIA pleit tegelijk voor een verlaagd btw-tarief op de sterilisatie van katten. “Een btw-verlaging van 21% naar 6% kan veel dierenleed voorkomen”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Hoewel we, onder meer door de sterilisatieplicht, een verbetering zien, zijn er nog steeds te veel baasjes die hun kat niet laten steriliseren. Daardoor blijft de kattenpopulatie exponentieel groeien met als gevolg overvolle asielen, gedumpte katten en ongewenste zwerfkatten. 1 op de 5 kattenbaasjes willen hun niet-gesteriliseerde kat laten steriliseren als de prijs van de ingreep goedkoper is.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

S10

De Diepte
09:51

JUSTIN TIMBERLAKE

Like I Love You
09:45

MICHAEL JACKSON

Give In To Me
09:43

FIREBEATZ

Don't Stop Moving
09:39

ULTIMATE KAOS

Casanova
Bekijk meer platen