Kindvriendelijke expo over mottekastelen

Johan Van Bever
24 augustus 2023 - 19:36
Kindvriendelijke expo over mottekastelen

In Wichelen is de tentoonstelling ‘Bult in zicht! Middeleeuwse mottekastelen in het landschap’ aan haar tournee door de provincies Oost- en West-Vlaanderen begonnen.

De expo toont in primeur de resultaten van nieuw archeologisch syntheseonderzoek naar kastrale mottes, de oudste kastelen van Vlaanderen. Er moeten ooit wel honderden van die mottekastelen in West- en Oost-Vlaanderen hebben gestaan. En sommige leven door tot op vandaag.

Met de mottekastelen keren we ongeveer 1 000 jaar terug in de tijd. Midden elfde eeuw bouwde de hoge adel bij ons de eerste mottes uit militaire en prestigieuze overwegingen. Een motte bestond uit twee bergen aarde met een diepe gracht en een houten palissade errond. Op de hoogste bult, het opperhof, stond een houten toren, de donjon. De laagste heuvel, het neerhof, was het kloppende hart waar het dagelijkse leven plaatsvond. Er werd gewoond, geboerd, gefabriceerd en gebeden. Vaak groeiden die neerhoven uit tot de dorpen van vandaag. Ook bleven sommige heuvels en grachten bewaard.

De eerste stopplaats van de expo is het Sociaal Huis in Wichelen. In Wichelen zijn er zeker twee mottes geweest. In het Meirbos zijn de walgrachten van het opperhof mooi bewaard. De site is dan ook beschermd als archeologische site. De tweede site, in de Bergenmeersen, is het niet meer zichtbaar. 

De expo loopt tot 4 oktober in het Sociaal Huis in Wichelen. Dat is elke weekdag open van 8 tot 12 uur, op dinsdagavond van 18 tot 20 uur en op woensdag van 13 tot 15 uur. Toegang is gratis.

Laatst gespeeld op Accent

02:00
cover of ALICIA CRETI with Going Down

ALICIA CRETI

Going Down
01:57
cover of K-LIBER & DR.RUDE & DJ JANTJE with Kater

K-LIBER & DR.RUDE & DJ JANTJE

Kater
01:54
cover of JAYDEE with Plastic Dreams

JAYDEE

Plastic Dreams
01:48
cover of TRILINGO with Concept

TRILINGO

Concept
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.