Kiosk Citadelpark in oude glorie hersteld

Johan Van Bever
29 november 2023 - 15:03
Kiosk Citadelpark in oude glorie hersteld

De kiosk in het Citadelpark, die er al staat sinds 1885, is in al zijn oude glorie hersteld. De houtstructuur werd opgeknapt, de gietijzeren pilaren gerestaureerd. Bijzonder: de oorspronkelijke kleuren zijn terug én de Griekse muze Erato bekroont opnieuw het dak.

De kiosk in het Citadelpark werd ontworpen door de befaamde stadsarchitect Charles van Rysselberghe. Het gebouw staat er al sinds 1885, kort nadat de vroegere ‘Citadel’ omgetoverd werd tot een park. In de jaren 70 kreeg het gebouw al een opknapbeurt, maar dat bleek niet voldoende. Vorig jaar begon een grondige restauratie. De kiosk werd vandaag, op zaterdag 25 november, officieel geopend.

Het grootste deel van de werken gebeurde ter plaatse. De koepel werd centimeter per centimeter opgekrikt om de houtstructuur te kunnen herstellen en de gietijzeren pilaren te restaureren. De natuurstenen sokkel werd opgefrist en de voegen werden overgedaan. Ook de regenwaterafvoeren zijn vernieuwd.

Een historische studie achterhaalde de oorspronkelijke kleuren, maar om zeker te zijn werd ook een beroep gedaan op de Gentenaars. Zij stuurden massaal historische kleurenfoto’s van de kiosk. Als kers op de taart is ook het standbeeldje van de Griekse muze Erato terug. Het gaat om een exacte replica, gebaseerd op de plannen van van Rysselberghe. Ook de gietijzeren griffioenen die haar kiosk bewaakten, zijn opnieuw van de partij.

Laatst gespeeld op Accent

01:35
cover of JOHN SUMMIT FT. MKLA with Fade Out

JOHN SUMMIT FT. MKLA

Fade Out
01:30
cover of FINAL ANALYZIS with El Punto Final

FINAL ANALYZIS

El Punto Final
01:27
cover of INDEEP with Last Night a D.J. Saved My Life

INDEEP

Last Night a D.J. Saved My Life
01:20
cover of DIVOC91 with Time

DIVOC91

Time
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.