Kleiner paviljoen voor Gravensteen

Johan Van Bever
6 juni 2022 - 15:21
Kleiner paviljoen voor Gravensteen

Na een pauze en lange gesprekken met actiegroepen en adviserende instanties blijft het oorspronkelijke plan om het Gravensteen toegankelijk te maken de enige haalbare piste: een paviljoen op het grasveld en een lift naast de donjon. Het stadsbestuur herneemt nu dat plan, al wordt het paviljoen een pak kleiner.

De eerste plannen om het Gravensteen toegankelijk te maken voor wie minder goed te been is, werden voorgesteld in september 2019. Het winnende voorontwerp, dat het haalde van vier andere voorstellen, gaat uit van een aparte in- en uitgang. Een paviljoen op het grasveld dient als uitgang voor alle bezoekers én als ingang voor wie in een rolstoel zit of niet in staat is om de helling van het poortgebouw te overbruggen. Een externe lift verbindt het opperhof met de zalen in het kasteel en het dak.

Na een maatschappelijk debat besprak de Stad Gent samen met onder andere Inter – Toegankelijk Vlaanderen, de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed en verschillende actiegroepen alternatieve scenario’s. Dat leverde een aantal voorstellen op, maar geen van die voorstellen bleek haalbaar.

Het stadsbestuur herneemt de oorspronkelijke plannen. Ten opzichte van de plannen uit 2019 is de ruimte die het paviljoen inneemt inmiddels wel gehalveerd. Het paviljoen neemt nu nog 123 vierkante meter van de graszone in, tegenover 240 vierkante meter in de oorspronkelijke plannen. Dat komt overeen met net geen 11 procent van het park.

Laatst gespeeld op Accent

22:59
cover of Mixed by DJ Steven-D with AirPlay Guest Mix

Mixed by DJ Steven-D

AirPlay Guest Mix
21:59
cover of Mixed by DJ Semmer with AirPlay Guest Mix

Mixed by DJ Semmer

AirPlay Guest Mix
21:56
cover of Kaysin & Niko The Kid ft.Tristan Henry with What You Need

Kaysin & Niko The Kid ft.Tristan Henry

What You Need
21:52
cover of KEVIN DE VRIES with Metro

KEVIN DE VRIES

Metro
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.