Kleiner paviljoen voor Gravensteen

6 juni 2022 - 15:21 | auteur: Johan Van Bever

Na een pauze en lange gesprekken met actiegroepen en adviserende instanties blijft het oorspronkelijke plan om het Gravensteen toegankelijk te maken de enige haalbare piste: een paviljoen op het grasveld en een lift naast de donjon. Het stadsbestuur herneemt nu dat plan, al wordt het paviljoen een pak kleiner.

De eerste plannen om het Gravensteen toegankelijk te maken voor wie minder goed te been is, werden voorgesteld in september 2019. Het winnende voorontwerp, dat het haalde van vier andere voorstellen, gaat uit van een aparte in- en uitgang. Een paviljoen op het grasveld dient als uitgang voor alle bezoekers én als ingang voor wie in een rolstoel zit of niet in staat is om de helling van het poortgebouw te overbruggen. Een externe lift verbindt het opperhof met de zalen in het kasteel en het dak.

Na een maatschappelijk debat besprak de Stad Gent samen met onder andere Inter – Toegankelijk Vlaanderen, de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed en verschillende actiegroepen alternatieve scenario’s. Dat leverde een aantal voorstellen op, maar geen van die voorstellen bleek haalbaar.

Het stadsbestuur herneemt de oorspronkelijke plannen. Ten opzichte van de plannen uit 2019 is de ruimte die het paviljoen inneemt inmiddels wel gehalveerd. Het paviljoen neemt nu nog 123 vierkante meter van de graszone in, tegenover 240 vierkante meter in de oorspronkelijke plannen. Dat komt overeen met net geen 11 procent van het park.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ADELE

Easy On Me
21:33

JOHN SUMMIT

La Danza
21:28

CLOUSEAU

California
21:23

T.I., RIHANNA

Live Your Life
21:20

JÉRÉMIE VRIELYNCK

We Sluiten De Gordijnen
Bekijk meer platen