Klimaatfestival Gent aan Zee: “Met een gratis festival willen we aantonen dat duurzaam leven een leuke uitdaging is die niet moeilijk hoeft te zijn”

Fabian Tack
27 april 2018 - 14:25
Klimaatfestival Gent aan Zee: “Met een gratis festival willen we aantonen dat duurzaam leven een leuke uitdaging is die niet moeilijk hoeft te zijn”

Dat stad Gent een voorvechter is voor het klimaat, bewijst haar nominaties voor duurzaamste stad van Europa. Om die reden wordt de Bijloke-site op 6 mei dan ook van 14u tot 20u omgetoverd tot een klein kustdorpje, waar een gratis klimaatfestival de sfeer opvrolijkt. Adjunct-directeur van de dienst Milieu en Klimaat Rhanie Maes nodigt ons uit voor een gezellige middag. “Uiteraard weten wij ook dat Gent niet aan zee ligt. Maar met die naam willen we verwijzen naar de klimaatopwarming en het stijgen van de zeespiegel. Daarnaast is het ook gewoon een festival, een beetje zomermuziek, lekker eten en genieten onder het zonnetje.”

Nee, Gent ligt niet aan zee. En als het aan het stadsbestuur of de Gentenaars ligt, zal dat ook nooit gebeuren. Gent aan Zee is een gratis festival aan de Bijloke waarbij het Gentse bestuur de bezoekers bewust wil maken van de klimaatveranderingen, en ze tevens laten kennismaken met de reeds geleverde inspanningen. “Op die dag gaan we heel wat duurzame initiatieven tonen die vandaag al bestaan en die Gent moeten klaar maken voor morgen en de veranderingen die op ons afkomen. Gent dus klimaatrobuust maken. Dat zijn zowel kleine als grote initiatieven van Gentenaars, van vzw’s, van grotere bedrijven of van de stad zelf. Die krijgen allemaal een plaatsje op Gent aan Zee.

Urinebier

De bedoeling is dat de bezoekers die op 6 mei aanwezig zijn, die initiatieven leren kennen en dat die ook inzien dat duurzaam leven een leuke uitdaging is voor iedereen die niet moeilijk hoeft te zijn. Daarnaast is het ook gewoon een festival, een beetje zomermuziek, lekker eten en genieten onder het zonnetje.”
Bij een festival hoort natuurlijk ook eten en drinken. En ook die zijn ecologisch verantwoord. “Het is typisch festivaleten, nuja niet helemaal, want het is vegetarisch en lokaal eten en drinken. Zo is ook een project van de biowetenschappers van de universiteit van Gent, Sewer To Brewer, die zijn er in geslaagd om urine om te vormen tot puur water en meststoffen voor planten. En met dat gezuiverde water brouwen ze een nieuw bier dat je daar kan proeven. Maar de hele installatie was te complex om te verhuizen, dus blijft het bij een voorstelling van het project en proeven alleen.” Voor wie dat echter niet aandurft of geen bier drinkt, zullen ook de ‘gewone’ drankjes als water en frisdrank aanwezig zijn.

Groentekrokodillen

De dag draait niet alleen om kijken en luisteren. Wie een bezoekje brengt aan het kustdorpje, kan ook zelf ecologisch aan de slag. “De activiteiten die georganiseerd worden, leggen altijd de link met duurzaamheid. Zo zijn er workshops voor volwassenen en kinderen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een ritje maken met een elektrische wagen. Een andere workshop leert hen groenten te fermenteren, of hoe met minder verpakkingen thuis komen van de winkel. Er is ook een boerenmarkt waar producten recht van het veld te koop zijn. Voor kinderen hebben we onder meer een kids labo. Daar kunnen ze zelf leren wat CO2 is, hoe kunnen ze het zelf maken, en zo ontdekken ze wat een smerig iets dat eigenlijk is. Ze kunnen ook een groentebuffet maken met groentekrokodillen en stokjes van fruit, en dan mogen ze dat allemaal zelf opeten. Er zijn heel veel leuke dingen te doen, zowel voor volwassenen als voor kinderen.”

Speaker’s corner
De Gentse bevolking heeft zelf ook een idee over hoe de stad klimaatvriendelijker te maken. Dat blijkt uit de voorstellen die binnenkomen op de dienst. Op het Gent aan Zee festival krijgen die mensen nu een forum in de vorm van een speaker’s corner. “Gentenaars of bezoekers die een idee hebben van klimaatproject, die mogen dat aftoetsen met het publiek. Ze krijgen 10 minuten om hun idee of project toe te lichten aan het publiek, waarna nog een 5-tal minuutjes vragen gesteld kunnen worden. De bedoeling daarvan is dat mensen elkaar kunnen inspireren, zodat er kruisbestuiving ontstaat, waardoor er ook weer nieuwe ideeën uit geboren worden. Want er zijn heel veel nieuwe initiatieven, en wie weet groeit dat wel uit tot een van de nieuwe klimaatprojecten van Gent, dat kan altijd.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Meer info via de website

Laatst gespeeld op Accent

17:09
cover of 4 NON BLONDES with What

4 NON BLONDES

What's Up
17:07
cover of ARTEMAS with I Like The Way You Kiss Me

ARTEMAS

I Like The Way You Kiss Me
17:02
cover of BEYONCÉ with Naughty Girl

BEYONCÉ

Naughty Girl
16:57
cover of Georgia Ku with A Little More Lost

Georgia Ku

A Little More Lost
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.