KultuurThuis ‘Henri’ opent feestelijk de deuren: “Cultuur in een thuiselijke omgeving”

Fabian Tack
6 februari 2019 - 21:05
KultuurThuis ‘Henri’ opent feestelijk de deuren: “Cultuur in een thuiselijke omgeving”

Warm Water vzw wil cultuur laagdrempelig maken. De ideale locatie om cultuur dichter bij de mens te brengen, is in je eigen living. Met dat doel voor ogen opent de vzw het KultuurThuis ‘Henri’. De  voormalige kapperszaak ‘coiffeur Henri’ werd omgebouwd en dient nu als minitheaterzaal voor diverse culturele activiteiten. 23 jaar geleden startten Michel en Francis met de eerste stapjes in de richting voor Warm Water vzw: “maar toen was het nog een feitelijke vereniging waarmee we allerlei capriolen in de theaterwereld ten berde brachten.  Als jonge kinderen waren we vooral bekend als komisch duo.”

Eén van de belangrijkste parameters bij het organiseren van een cultuuractiviteit, is de goede locatie vinden. “Dat is het grootste probleem als je iets organiseert, die locatie en de prijs die je ervoor betaalt. Samen met mijn vader heb ik dan gezocht naar een locatie om zoiets te doen. In die zoektocht zijn we uitgekomen op de Brusselsesteenweg 329 in Melle, wat toen nog een kapperszaak was, ‘Coiffeur Henri’. Heel veel oudere mensen kennen het nog als de plaats waar kapster Suus haar zaak had, en waar ze in de zomer feestjes gaf. Om het verband te leggen met de gemeente en wat daar gebeurt, hebben we het in onze naam verwerkt.”

Feestelijke opening

Het KultuurThuis opent feestelijk de deuren op zondag 3 februari 2019. Vanaf dan wordt de oude kapperszaak quasi elke zondagmiddag omgetoverd tot een cultuurcafé met diverse culturele activiteiten. Beginnen doen ze met een van de organisatoren, die viool speelt in kwartetverband. “We spelen klassieke muziek van Mozart, Bruch, Poulenc en Debussy. Het wordt een klein concertje hoor, zo’n 30 tot 40 minuten. Komen luisteren kan om 14u30 en om 16u.” Op dat moment start ook de eerste in een reeks van exposities: “Iedere maand komt een andere kunstenaar tentoonstellen. Deze maand komt Françoise De Donder haar kunsten tentoonstellen. Volgende maand is Jeroen Janssen aan de beurt. Hij maakt graphic novels, waar hij ook de Bronzen Adhemar voor gewonnen heeft. Na de paasvakantie komt Mikhail Bresverkhni, een violist die al een maand aan het protesteren is op het Sint-Annaplein. Hij komt een concert spelen en zijn schilderkunst tonen.”

Geen klassieke cultuur

Hoewel de opening vooral een klassiek tintje zal hebben, is het zeker niet de bedoeling dat enkel klassieke muziek een plaatsje krijgt binnen het KultuurThuis.”Deze keer is het klassieke muziek, omdat ik klassieke muzikant ben. Maar volgende week zondag en de week erna is het vrij podium. Iedereen mag dan komen. Het mag van alles zijn, op voorwaarde dat het niet versterkt is en het zonder micro kan. Wie trouwens zelf een idee heeft van bijvoorbeeld een middagje jazz of andere muziek, mag zich altijd melden. Wel is het is belangrijk om te beseffen dat het geen cultuurhuis is, maar een kultuurthuis. Het idee is om cultuur aan te bieden in een thuisomgeving. Het is namelijk niet groot, er kunnen zo’n veertigtal mensen kijken naar wat je doet. Een band of fanfare, hoewel ze welkom zijn, worden allebei wel moeilijk. Dan is het huis helemaal gevuld. Een paar mensen lukt.”

Cultuur met de grote K

Cultuur is echter meer dan muziek, en het stopt niet na zondagmiddag. Dat beseffen de organisatoren ook. Daarom organiseren Michel en Francis ook workshop en lessen. “We willen cultuur heel breed bekijken.  We voorzien op zaterdagmorgen een uurtje muziekinitiatie voor kleuters van 3 tot 5 jaar en spelend musiceren voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Tijdens de paasvakantie komen muziekstages aan bod, en we plannen muzieklessen op maat. Op nog andere dagen brengen we mensen samen voor samenspel. Wie iemand zoekt om samen mee te oefenen, kunnen wij helpen. Nog iets wat we zullen organiseren, is een leesclub. Maar poëzie en literatuur moeten ook aan bod kunnen komen. Het zal een beetje afhangen van de vraag die we krijgen en de dagen waarop de mensen tijd hebben.“

Beeldhouwen

Nog een project dat KultuurThuis in samenwerking met Tanderuis vzw op poten zet, is beeldhouwen voor mensen met autisme.  “Op woensdagmiddag gaat deze activiteit door in de gebouwen van Tanderuis. In een uur of twee per week komen alle aspecten van beeldhouwen aan bod, en dit in kleine groepen. We werken met daarbij met hardsteen, dus niet met klei. “

Geïnteresseerden en wie zich wil inschrijvingen voor de activiteiten, vinden verdere info op  www.warmwater.be. Voor verdere vragen en/of onduidelijkheden, kan je ook terecht bij de vzw via info@warmwater.be.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

08:36
cover of PET SHOP BOYS with Suburbia

PET SHOP BOYS

Suburbia
08:33
cover of ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK with Locomotion

ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK

Locomotion
08:30
cover of BECKY HILL with Outside Of Love

BECKY HILL

Outside Of Love
08:27
cover of GOOD SHAPE with Sunlight

GOOD SHAPE

Sunlight
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.