Kunstonderwijs voert actie tegen verschraling kunstaanbod

Johan Van Bever
20 januari 2021 - 15:13
Kunstonderwijs voert actie tegen verschraling kunstaanbod

Leerlingen van het Secundair Kunstinstituut aan de Ottogracht in Gent hebben een actie gevoerd. Zij vrezen voor het verdwijnen van het kunstonderwijs.

Het Vlaams Parlement keurde op 14 januari de onderwijshervorming goed. Het Secundair Kunstinstituut Gent juicht toe dat de regering de kwaliteit van het onderwijsniveau wil verbeteren, maar dat dit gepaard gaat met een verschraling van het aanbod, vinden zij desastreus.

De basisvorming en de daaraan gekoppelde eindtermen worden in alle scholen uniform waardoor het kunstonderwijs amper ruimte krijgt om eigen accenten te leggen. “De eigenheid van heel wat scholen zal verdwijnen waardoor veel leerlingen uit de boot dreigen te vallen,” vreest leerkracht Tania Oostvogels. “Er zal beduidend minder ruimte zijn voor de specifieke vakken zoals tekenen, schilderen, grafische vormgeving, beeldhouwen, mode, acteren, zang, dans, fotografie of film.

Niet alleen het kunstonderwijs dreigt daarvan de dupe te worden, ook technische scholen en beroepsscholen zullen in de klappen delen. Een bakker zal minder kunnen bakken, een kok minder kunnen koken en een leerling bouw minder kunnen metselen. Daarom voerden de leerlingen van het Kunstinstituut Gent actie. Ze stonden onbeweeglijk in de voortuin van het Secundair Kunstinstituut met een papieren bruine zak over hun hoofd. Want ze voelen zich in de zak gezet. De leerlingen starten ook een sociale media een campagne over gans Vlaanderen waar elke school aan kan deelnemen.

Meer info: www.ikwilkunnen.be

Laatst gespeeld op Accent

14:47
cover of LENE MARLIN with Sitting Down Here

LENE MARLIN

Sitting Down Here
14:43
cover of BERRE with Kissing Strangers

BERRE

Kissing Strangers
14:39
cover of MARIO with Let Me Love You

MARIO

Let Me Love You
14:35
cover of VANESSA WILLIAMS with Save The Best For Last

VANESSA WILLIAMS

Save The Best For Last
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.