Luister Live

Kunstonderwijs voert actie tegen verschraling kunstaanbod

20 januari 2021 - 15:13

Leerlingen van het Secundair Kunstinstituut aan de Ottogracht in Gent hebben een actie gevoerd. Zij vrezen voor het verdwijnen van het kunstonderwijs.

Het Vlaams Parlement keurde op 14 januari de onderwijshervorming goed. Het Secundair Kunstinstituut Gent juicht toe dat de regering de kwaliteit van het onderwijsniveau wil verbeteren, maar dat dit gepaard gaat met een verschraling van het aanbod, vinden zij desastreus.

De basisvorming en de daaraan gekoppelde eindtermen worden in alle scholen uniform waardoor het kunstonderwijs amper ruimte krijgt om eigen accenten te leggen. “De eigenheid van heel wat scholen zal verdwijnen waardoor veel leerlingen uit de boot dreigen te vallen,” vreest leerkracht Tania Oostvogels. “Er zal beduidend minder ruimte zijn voor de specifieke vakken zoals tekenen, schilderen, grafische vormgeving, beeldhouwen, mode, acteren, zang, dans, fotografie of film.

Niet alleen het kunstonderwijs dreigt daarvan de dupe te worden, ook technische scholen en beroepsscholen zullen in de klappen delen. Een bakker zal minder kunnen bakken, een kok minder kunnen koken en een leerling bouw minder kunnen metselen. Daarom voerden de leerlingen van het Kunstinstituut Gent actie. Ze stonden onbeweeglijk in de voortuin van het Secundair Kunstinstituut met een papieren bruine zak over hun hoofd. Want ze voelen zich in de zak gezet. De leerlingen starten ook een sociale media een campagne over gans Vlaanderen waar elke school aan kan deelnemen.

Meer info: www.ikwilkunnen.be

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Maroon 5

Memories
16:27

INXS

New sensation
16:22

Olivia

La di da
16:17

George Michael

Careless Whisper
16:13

Yello

Vicious Games (Single Version)