Een bier met de naam ‘Kwetteraar’? Dat moet geproefd worden in onze studio. Een van de vier makers, Andreas, kwam afzakken tijdens ‘De Kwetteraars’ en liet ons meteen proeven. Het resultaat? Meer dan goedgekeurd! Zo mogen er deze zomer wel een paar in onze frigo liggen.
Andreas studeert samen met zijn drie compagnons aan de Arteveldehogeschool en ze kregen de opdracht om een innovatief project te maken als bachelorproef. “Aangezien we de Overpoort wel gewoon zijn, was de keuze snel gemaakt om zelf een bier op de markt te brengen. We hebben dus gekozen voor een simpel blond bier met vers kriekensap en evenwichtige smaken. Beetje zoet en een beetje zuur. En het was voor ons ook belangrijk om te kiezen voor verse ingrediënten, andere bieren werken vaak met aroma’s.” Alhoewel dat brouwerijen er vaak weigerachtig tegenover stonden om het bier te brouwen. “Het is een risico aangezien je met fruit werkt maar uiteindelijk mochten we bij Brouwerij Boelens ons product maken.”
Bovendien was Andreas zelf al lang gepassioneerd met bier bezig: “Bij mij is de interesse om zelf bier te maken al een aantal jaar geleden begonnen. Ik ben dan ook lessen beginnen volgen bij het CVO van Panta Rhei om technicus fermentatieprocessen te worden. Het draait vooral om het experimenteren en uiteindelijk bekom je hopelijk een goed resultaat. En dat is met onze ‘Kwetteraar’ alvast het geval.”
En de naam ‘Kwetteraar’ was voor hen een vrij evidente keuze: “Drie van de vier vrienden zijn van Wetteren en aangezien we een fruitig biertje op de markt wilden brengen, heb je ook deels het doelpubliek van vrouwen en die durven weleens kwetteren.” Al zou dat ook van het alcoholgehalte kunnen komen. “Het bevat 6,5 procent alcohol wat dus wel gevaarlijk zou kunnen worden na een paar.”
De eerste 250 bakken zijn een feit en het bier is al op enkele plaatsen verkrijgbaar: “In Wetteren kan je het bier krijgen in Brasserie Manjefiek en in Klein Ledeberg. En voor wie iets verderop woont: het bier is ook te verkrijgen in Brasserie ’t Scheldezicht in Bornem.” Ook de gemeente Wetteren reageerde enthousiast op hun product. “Van zodra ze hoorden dat er een biertje op de markt kwam met de naam ‘Kwetteraar’, hebben ze ons gecontacteerd en op 1 maart leveren we drie bakken aan het gemeentehuis.”
En de toekomst? “We willen vooral tegen de zomer veel bekendheid hebben aangezien het toch een zomers biertje is. Als iedereen zo positief blijft, kunnen we er wel mee verder gaan. We zijn vier jonge gasten met tijd, energie en goesting dus: the sky is the limit”
Herbeluister het interview hieronder
Meer info via de facebookpagina
Interview: Joery Vergeylen, tekst: Shana Van de Velde, foto: Kwetteraar