Leerlingen en buurt leggen verkeer stil

Johan Van Bever
19 september 2023 - 12:22
Leerlingen en buurt leggen verkeer stil

250 leerlingen van Basisschool De Spiegel en buurtbewoners leggen op vrijdag 22 september ter gelegenheid van de STRAP-dag het verkeer stil als protest tegen de onveilige verkeerssituatie in de Zwijnaardsesteenweg in Gent.

De school en de buurt vragen een fietsstraat, of échte fietspaden, en een zone 30 die afgedwongen wordt met verkeersremmende maatregelen. De Zwijnaardsesteenweg vormt een sluipweg en drukke fietsroute tussen enerzijds de kleine ring R40 ter hoogte van de Heuvelpoort en anderzijds het UZ Gent en drie hogeschool- en universiteitscampussen. Fietsers, gemotoriseerd verkeer, verschillende buslijnen en ambulances maken in beide richtingen gebruik van een 6,5 meter brede trechter.

Vorig jaar bracht het buurtcomité de verkeersstromen in kaart. Tijdens de ochtendspits telden buurtbewoners op anderhalf uur tijd méér dan 1.500 fietsers en honderden voertuigen in beide richtingen langs deze smalle verkeersader. Hoewel 82% van de weggebruikers fietsers zijn, heeft de straat geen fietspaden. Fietssuggestiestroken zijn juridisch gezien geen fietspaden. De gekleurde stroken zijn deel van de rijbaan waarop auto’s mogen rijden, stilstaan en parkeren. 

En er komt nog meer verkeer. De stad keurde bouwplannen goed voor een grootschalig nieuwbouwproject aan de overzijde van de school. Een projectontwikkelaar wil er o.m. 130 studentenkamers en 30 meergezinswoningen met 4 bouwlagen bouwen. Buurtbewoners tekenden hiertegen intussen beroep aan.

Laatst gespeeld op Accent

00:57
cover of DJ PHILIP VS DJ FRANCO with Harmony

DJ PHILIP VS DJ FRANCO

Harmony
00:54
cover of FISHER X AATIG with Take It Off

FISHER X AATIG

Take It Off
00:50
cover of QUADRAN with Eternally (Radio Mix)

QUADRAN

Eternally (Radio Mix)
00:46
cover of ROBERT ARMANI with Watch It

ROBERT ARMANI

Watch It
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.