Leerlingen restaureren deportatiewagon

Johan Van Bever
26 september 2023 - 0:10
Leerlingen restaureren deportatiewagon

Op maandagochtend 25 september werd de deportatiewagon in het executieoord van Rieme opgetakeld en vervoerd naar Richtpunt campus Zottegem. Daar zullen leerlingen van de derde graad schrijnwerk en interieur, en carrosserie en spuitwerk de wagon restaureren onder begeleiding van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen en met hulp van een gespecialiseerde aannemer.

De deportatiewagen van het executieoord Rieme-Oostakker is een heel authentieke Belgische treinwagon die al dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter deze wagon om Belgische burgers te vervoeren naar een concentratiekamp in Duitsland of Oost-Europa.

De scholieren zullen dit schooljaar leren over de wagon, zijn geschiedenis en onderdelen. Onder deskundige begeleiding van Monumentenwacht nemen ze de wagon onder handen. Waar nodig zal een gespecialiseerd aannemer worden ingeschakeld. Tijdens de restauratie wordt zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal behouden. Het einde van de werken wordt voorzien tegen het najaar van 2024. De wagon zal dan een van de wonderlijke plekken worden in de nieuwe groenpool Wonderwoud in Oostakker.

Laatst gespeeld op Accent

20:01
cover of MIXSESSIONS with CEEPEE with DANCE FEVER

MIXSESSIONS with CEEPEE

DANCE FEVER
19:58
cover of KAY CEE with Love Stimulation

KAY CEE

Love Stimulation
19:51
cover of EYNKA with First Light

EYNKA

First Light
19:48
cover of MARSHMELLO & KANE BROWN with Miles On It

MARSHMELLO & KANE BROWN

Miles On It
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.